Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2020 11:23

Імпортні та вітчизняні овочі: які купувати дешевше

Імпортні та вітчизняні овочі: які купувати дешевше
Більше 40% овочів в Україну ми завозимо з Туреччини. Фото: unsplash

Вітчизняні овочі коштують дорожче, ніж імпортні, тому що в їхню ціну закладають вартість обігріву теплиць.

З-за кордону цього року стали везти на 90% менше цибулі, ніж торік. Падіння імпорту картоплі, капусти та часнику становить 70%, пише "Сьогодні".

"Понад 40 відсотків овочів в Україну ми завозимо з Туреччини. Майже 10 процентів – це Нідерланди, Іспанія, Польща. До 5 відсотків – Китай та Ізраїль. Єгипетські овочі також є, грузинські, німецькі", – підрахувала заступниця гендиректора Української аграрної конфедерації Наталя Зарицька.

З вирощуванням вітчизняних овочів особливих проблем немає. А засилля імпорту на ринку спричинено нестачею овочесховищ. Щоб продукти не гнили і не в'янули, в них потрібно підтримувати відповідну температуру і вологість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які захищають від коронавірусу

Це позначається і на якості, і на ціні, визнають продавці.

"Український товар зараз дорожчий, тому що люди опалюють теплиці. Зазвичай він більше коштує у закупівлі. Імпортний привозять великими партіями і він у рази дешевший", – розповідає продавчиня Мар'яна.

Саме тому стрімко дорожчають помідори й огірки. Але деякі овочі дешевшають. За підрахунками Зарицької, це цибуля, капуста, буряк, морква і картопля – "борщовий набір".

"Тут споживач може заощадити. Але ми прогнозуємо, що така динаміка спостерігатиметься недовго. Та й традиційно під Новий рік низка овочів зростає в ціні. Також будуть дорожчі петрушка, кріп і інша зелень", – прогнозує експерт.

За якістю вітчизняні й імпортні овочі не відрізняються, кажуть дієтологи. Але в останніх вищий ризик наявності нітратів і пестицидів – щоб вони довше залишалися свіжі. Тому якщо овоч дуже великий, не має властивого йому запаху і довго залишається свіжий без холодильника – краще такий не їсти.

З початку наступного року вартість молочної продукції може зрости на 2,5-5%.

Зараз ви читаєте новину «Імпортні та вітчизняні овочі: які купувати дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути