вівторок, 09 квітня 2013 16:07

Імпорт в Україну зростає через внутрішні "офшори" - експерт

Україні потрібно вирішувати не лише проблему зовнішніх офшорів (у т.ч. через прийняття парламентом закону про трансфертне ціноутворення), але й внутрішніх офшорів.

Таку думку "Економічній правді" озвучив голова комітету підприємців у сфері зовнішньоекономічної діяльності при Торгово-промисловій палаті України, голова ради Асоціації експортерів та імпортерів "ЗЕД" Сергій Свистіль.

"Сьогодні імпорт більш рентабельний, ніж експорт, в тому числі завдяки можливості використання в ланцюгу продажу імпортованого товару суб'єктів, що мають податкові переваги.

Тобто в Україні не вирішене питання "внутрішнього офшору", за допомогою якого можна і оптимізувати податки", - констатував експерт.

С. Свистіль також звернув увагу, що якщо в повному обсязі виконувати положення "трансфертного" закону щодо аналізу ринкових та звичайних цін, тоді Міністерству доходів і зборів слід мати розгалужену систему установ для експертизи.

"Це можливо з урахуванням розумного співвідношення витрат до наповнення бюджету", - уточнив фахівець.

Представники Торгово-промислової палати також вказав на те, що Україна досі не має сучасної концепції зовнішньоекономічної діяльності.

"Ми боремося з накопиченням прибутку за межами країни замість того, щоб створювати відповідні сприятливі умови в Україні. У всякому разі - це варіант для концепції", - зауважив експерт.

Нагадаємо, що з 01 січня 2014 року ставка податку на прибуток в Україні знизиться до 16%, що менше, ніж ставка корпоративного податку у Франції, Німеччині, Австрії, Італії.

Як зауважував керівник проектів українського представництва міжнародної консалтингової компанії zeb/ Тарас Тищенко, враховуючи це теоретично існує можливість підвищення "оптимізаційної" зацікавленості іноземного капіталу в Україні.

"Але це більшою мірою залежить від загальної привабливості української економіки - з точки зору економічного зростання, ризику девальвації (заклад в Україну валютної виручки понад ліміти валютної позиції буде вимагати продажу надлишків), стабільності прав власності, законодавства, судової системи і т.д.", - констатував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Імпорт в Україну зростає через внутрішні "офшори" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути