Ексклюзиви
середа, 22 травня 2019 10:34

Ігри закінчилися: Коломойський таки програв суди Нацбанку

Ігри закінчилися: Коломойський таки програв суди Нацбанку
Ігор Коломойський не зміг оскаржити в суді рішення про повернення 2,6 млрд грн і 143 млн грн кредитів, які НБУ видав Приватбанку. Фото: 5 канал

Колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський програв суди Нацбанку у справі за позовами Нікопольського феросплавного заводу і кіпрської компанії Тровелко Холдінгз Лімітід.

Останні вимагали через суд звільнити їх від зобов'язань повертати 2,6 млрд грн і 143 млн грн кредитів, які НБУ видав Приватбанку, передає Новое время.

"14 травня 2019 року Велика палата Верховного Суду поставила крапку у справах за позовами майнових поручителів, пов'язаних із колишніми власниками Приватбанку, за кредитами рефінансування", - пояснюють юристи Нацбанку.

На 25 вересня 2017-го заборгованість Приватбанку перед НБУ за кредитним договором становила 2,6 млрд грн. Щоб забезпечити цей борг, Нікопольський феросплавний завод передав понад 60 вагонів.

Тровелко Холдінгз Лімітед для забезпечення боргів передало в іпотеку для НБУ нерухомості на 143,3 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий поворот у справі про скасування націоналізації Приватбанку: чого чекати

Справи про звільнення від відповідальності як юросіб, пов'язаних із колишніми власниками банку, так і фінансового поручителя - Ігоря Коломойського, розглядалася судами, починаючи з 2017-го.

Спочатку Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд задовольняли відповідні позови. Водночас Касаційний суд у складі Верховного Суду підтримав позицію НБУ і Приватбанку і скасував попередні рішення. Оскаржити це рішення майновим поручителям не вдалося. Пізніше Велика палата підтримала НБУ і Приватбанк.

18 грудня 2016-го уряд за пропозицією НБУ націоналізував Приватбанк. Тоді держава докапіталізувала банк на 116,8 млрд грн. У червні 2017-го - ще 38,5 млрд грн на підставі аналізу НБУ і незалежного аудитора. Зараз у судах знаходиться близько 242 справ, пов'язаних із націоналізацією Приватбанку і боргами його колишніх власників за кредити рефінансування.

Зараз ви читаєте новину «Ігри закінчилися: Коломойський таки програв суди Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути