вівторок, 08 травня 2018 14:21

Hutchison Ports зайде в порт "Чорноморськ" без конкурсу?

Hutchison Ports зайде в порт "Чорноморськ" без конкурсу?
Науковий співробітник Інституту світової економіки НАН України Всеволод Степанюк каже, що концесія - цивілізована міжнародна практика. Фото: Голос Столицы

У разі прийняття нового урядового Законопроекту №8125 "Про концесії" морські порти України перейдуть у концесію орендарям - без конкурсу. Чиновників неможливо буде дорікнути в тому, що вони віддали прибутковий об'єкт "конкретному" власнику, так як ця можливість буде забезпечена законом, вважає науковий співробітник Інституту світової економіки НАН України Всеволод Степанюк.

"Ті, хто проводитимуть концесію, знімуть з себе відповідальність за те, що віддають майно тому, хто його раніше орендував, а не тому, хто запропонує вигідніші умови для держави", - пояснив експерт.

Таким чином, влада фактично усунить необхідність конкурсу, під час якого інші претенденти могли б запропонувати свої умови. Зокрема, великий порт "Чорноморськ" (раніше - Іллічівськ) сьогодні готують до передачі в оренду китайському контейнерному оператору Hutchison Ports. Після прийняття нового профільного закону орендар поза конкурсом отримає порт у концесію на 49 років.

На думку Всеволода Степанюка, концесія - цивілізована міжнародна практика. Однак, в Україні вона перетворилася на ангажований інструмент перерозподілу держвласності.

"На жаль, в Україні будь-яка міжнародна практика стикається з українськими умовами. Для прикладу, варто нагадати про ті умови, які підписав Янукович про видобуток сланцевого газу, за якими держава отримувала від цього "аж" 10 відсотків, тоді як за кордоном все як раз навпаки", - наголосив Степанюк.

Експерти відзначають, що держава вже сьогодні діє проти своїх інтересів під час підготовки до концесії порту "Чорноморськ". Згідно з підписаним між Hutchison Ports і МТП "Чорноморськ" меморандуму, Hutchison Ports не гарантує прихід інвестицій в порт, не гарантує збереження існуючих робочих місць, інтенсивності та умов праці. Крім того, китайський контейнерний оператор отримав право змінювати умови меморандуму, тоді як для української сторони таке право не передбачене.

Експерти галузі нагадали, що за Hutchison Ports тягнеться довгий шлейф соціальних скандалів і страйків. Зокрема, в австралійському Брісбені і Сіднеї гонконгська компанія безапеляційно звільнила сотню співробітників посеред ночі, повідомивши людям про це через смс. Звільнені не були допущені на підприємство вже на наступний день. Австралійський морський союз назвав такі дії "недобросовісними" і "варварськими".

Жорсткі умови праці та мізерна зарплата викликали великий 40-денний протест кількох сотень докерів, які розбили наметове містечко біля штаб-квартири Hutchison Ports в Гонконзі. Робітники були обурені непомірно тривалими робочими змінами, відсутністю доплат за переробки, надмірну інтенсивність праці, а також зневагою керівництва до безпеки праці, урізанням часу на прийом їжі до 15 хвилин і забороною відвідувати туалет не у відведений для цього час.

Експерти впевнені, що до компаній зі скандальним минулим необхідно висувати суворіші вимоги, особливо в питаннях соціальної відповідальності. В Україні інші трудові стандарти, і вкрай жорстка експлуатація людей, як в Китаї, в нашій країні є неприпустимою.

На думку Всеволода Степанюка, такі підприємства, як морські порти можуть цілком успішно працювати і в держвласності. Заяви влади про неможливість налаштувати ефективне управління експерт пов'язує виключно з людьми у високих кабінетах.

"Чому в Білорусі держменеджмент ефективний? Чому в Сінгапурі ефективний? У Південній Кореї? А у нас неефективний? Судячи з усього, справа не у власності підприємств, а у людях, які займають сьогодні державні посади", - вважає експерт.

Нагадаємо, Hutchison Ports подала в ФДМУ дві заявки: одну - на оренду майна МТП Чорноморськ в тилу причалів №1-6, другу - на оренду причалів №1-6. У найближчі місяці відбудеться тендер, на якому визначать майбутнього орендаря.

Зараз ви читаєте новину «Hutchison Ports зайде в порт "Чорноморськ" без конкурсу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути