середа, 17 жовтня 2012 17:13

Хліб може подорожчати на 20% - експерт

Хліб може подорожчати на 20% - експерт
Леонід Козаченко прогнозує подорожчання хлібу. Фото: agrodovidka.info

В Україні є передумови для подорожчання хліба.

Таку думку висловив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в ефірі "Ера-FM".

"Світові ціни на зерно значно зросли за останні півроку - вісім місяців. Вони досягли максимуму за останні десять років. Це зумовлене тим, що є великий дефіцит цієї продукції в світі. З іншого боку, постійно зростають витрати на виробництво у сільському господарстві", - сказав він.

За його словами, подорожчання може сягнути 20%.

"Якщо скорелювати по вартості пшениці, то ціна має зрости десь на 20%. Ми знаємо, яка доля вартості зерна у структурі собівартості хліба. Якщо це врахувати і зростання інших складових: газ, електроенергія, то все разом дає саме таку цифру", - заявив Козаченко.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що найближчим часом зростання цін на борошно і хлібобулочні вироби не буде.

"Зростання не буде. На це є наші економічні підрахунки. По-перше, аграрний фонд має 2 мільйони тонн продовольчого зерна. Ми почали вже на сьогодні інтервенцію у вигляді борошна на хлібопекарські підприємства і на роздрібну торгівлю. По-друге, на сьогодні хлібопекарська галузь практично забезпечена резервами, на 4-6 місяців забезпечена зерном. Тож тенденції до зростання цін на внутрішньому ринку на хлібобулочні вироби немає, але ми задоволені тим, що на зовнішньому ринку ціни на експортне зерно ростуть, і це дає можливість аграріям компенсувати збитки від неврожайного року", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Хліб може подорожчати на 20% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути