середа, 29 грудня 2021 14:25

Харчовики погрожують зупинкою підприємств через дорогий газ

Харчовики погрожують зупинкою підприємств через дорогий газ
Без держпідтримки харчова галузь ризикує зупинитися. Фото: ГолосUA

Надмірно високі ціни на газ для промисловості поставили підприємства харчової галузі України на межу зупинки виробництва.

Виробники зазнають фінансових втрат і змушені просити постачальників сировини знижувати ціни, заявили представники асоціацій харчової галузі під час спільної пресконференції 28 грудня.

Представники молочної та птахівницької галузей заявили про загрозу зупинки виробництва найближчим часом.

"Стрімке зростання цін на газ з 1 січня 2022 року загрожує зупинкою не лише окремим підприємствам-виробникам молокопродуктів, а й усієї молочної галузі", - йдеться у заяві Спілки молочних підприємств України.

Ціна на газ для виробників молочної продукції зросла за рік майже у 10 разів – з 5,5 грн до 50 грн/кубометр; електроенергія – подорожчала у 2,5 разу; ціни на тару зросли на 42%. Ціни на молочну сировину – на 25%, повідомляє асоціація.

Про перспективу зупинки галузі також заявив виконавчий директор "Союзу птахівників" Сергій Карпенко.

"Якщо на початку 2020 року у структурі собівартості 1 кг м'яса птиці вартість газу становила 1,6 грн, то на початку цього року ціна становила 2,11 грн, у листопаді – 4 грн, у грудні – 6,4 грн. Зараз ті ціни, про які нам заявляють наші постачальники газу на січень, - це 59,63 грн/куб.м, собівартість газу у виробництві м'яса птиці становитиме 14 грн, або 25-30%. В таких умовах наші підприємства або скорочуватимуть виробництво, або повністю зупинятимуть", - сказав Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці витратять на новорічний стіл-2022

Про серйозні ризики для виживання галузей заявили хлібопекарі та виробники м'яса.

Так, для виживання хлібопекарської галузі на тлі зростання цін на газ потрібне підвищення цін на хліб на 30%, вважає президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

"Якщо говорити про хліб, який завжди був доступним, то сьогодні хлібопекарі мають реальну загрозу зупинки виробництва", - сказав Дученко.

В Асоціації "М'ясної галузі" заявили про ризик скорочення виробництва червоного м'яса 2022 року.

"Наступного року ми очікуємо скорочення виробництва червоного м'яса практично на 50%, якщо не відбудеться здешевлення кормів", – сказав виконавчий директор асоціації "М'ясної галузі" Микола Бабенко.

Про можливу зупинку низки підприємств через ціни на газ заявив й президент асоціації кондитерів "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

"На сьогодні є компанії, які зупинилися принаймні наступного місяця в очікуванні кращої ціни на газ", - сказав він.

Представники сектору харчової промисловості закликали президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля встановити пільговий тариф у 32 тис. грн за тис. куб.м газу та надати адресні дотації галузі.

28 грудня про скорочення виробництва через дорогий газ також повідомив один із найбільших виробників сиру Пирятинський сирзавод (Полтавська обл.). Підприємство попередило партнерів:, з січня виконуватиме заявки частково, у подальшому - припиняє виробництво.

2021 року ціни на продукти в Україні зросли у середньому на 30-60%. Найбільше подорожчали цукор, соняшникова олія та яйця. На вартість продуктів вплинули пандемія коронавірусу та світові ціни, пояснюють в уряді.

Зараз ви читаєте новину «Харчовики погрожують зупинкою підприємств через дорогий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути