Ексклюзиви
пʼятниця, 03 січня 2020 15:51

Гуцульська бриндзя та херсонський кавун – в Україні запрацював закон про захист географічних брендів

Гуцульська бриндзя та херсонський кавун – в Україні запрацював закон про захист географічних брендів
Закон набув чинності з 1 січня. Фото: Укрінформ

Із 1 січня 2020 року набув чинності Закон України "Про правову охорону географічних зазначень".

"Він є новою редакцією колишнього закону "Про охорону прав на зазначення походження товарів", гармонізованою із законодавством Європейського Союзу", – повідомляє проєкт Євросоюзу "Географічні зазначення в Україні" у Facebook.

Документ є рамковим, слідом за ним очікується ухвалення трьох секторальних законів, що регулюватимуть використання й охорону географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, а також для вин та спиртних напоїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуцульська овеча бриндзя стала першим географічним українським продуктом-брендом

2019 року визначили для реєстрації географічного зазначення перші 10 українських продуктів із захищеними назвами. Це сир "Гуцульська овеча бриндзя", "Херсонський кавун", "Мелітопольська черешня", "Карпатський мед", вино "Шабське", "Ялпуг", вино – захищене географічне зазначення "Закарпаття", "Білгород-Дністровський".

Продукти з назвою – географічним зазначенням, яка не збігається з дійсністю, перейменують. Це стосується українського виробника. Назви змінять у сирів і алкоголю, щоб узгодити вітчизняне законодавство з європейським. Наприклад, фетою буде називатися тільки сир із Греції. Решта його аналогів перейменують в "набіл". Коньяк і шампанське не з Франції перейменують у "бренді" й "ігристе вино" відповідно. Назви поміняють також у вітчизняного пармезану, рокфору і брі. Адже всі ці продукти захищені Європейським Союзом як географічні зазначення.

Зараз ви читаєте новину «Гуцульська бриндзя та херсонський кавун – в Україні запрацював закон про захист географічних брендів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути