пʼятниця, 20 квітня 2012 15:18

Держава передбачила знецінення гривні на 0,3% - експерт

Держава передбачила знецінення гривні на 0,3% - експерт
Держава могла закласти валютний ризик у різниці відрахувань до Фонду гарантування внесків. Фото: Корреспондент.net

Підвищення регулярного збору з валютних вкладів фізичних осіб до Фонду гарантування внесків з 0,5% до 0,8% з обсягу депозитів може свідчити про те, що держава передбачила знецінення гривні на таку різницю.

Таку думку старший юрист Всеукраїнської громадської організації захисту прав споживачів фінансових послуг Анатолій Соболевський в ефірі Українського радіо.

"Фонд навіть по валютним вкладам здійснюватиме виплати у гривні. Мені здається, держава тут заклала валютний ризик, якимось чином, можливо, спрогнозували знецінення валюти", - сказав він.

У свою чергу, радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ виступив проти такого підвищення.

"Я думаю, що не варто було визначати у законі 0,5% чи 0,8%, які банки відраховують з депозитів, сформованих у гривні або іноземній валюті. Тому що ситуація з ліквідністю дуже мінлива: зараз банки змушені залучати депозити, щоб відновити свою ліквідність, потім ситуація може стабілізуватися. Ці показники мають регулюватися не законом, а якимись підзаконними актами", - зазначив експерт.

Нагадаємо, що в законі "Про систему гарантування вкладів фізосіб" передбачено підвищення регулярного збору з валютних вкладів фізосіб до Фонду до 0,8% з обсягу депозитів. Раніше цей показник становив 0,5%. Для гривневих вкладів він лишився на тому ж рівні.

Зараз ви читаєте новину «Держава передбачила знецінення гривні на 0,3% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути