Ексклюзиви
неділя, 13 березня 2022 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Голод в Україні: у Мінагрополітики розповіли про підготовку до посівної

Голод в Україні: у Мінагрополітики розповіли про підготовку до посівної
Зараз запаси пшениці становлять близько 6 млн т, а влітку вже буде врожай озимої. Фото: pixabay.com

Україна має достатньо запасів продовольства для внутрішнього споживання.

Країна виробляє продукції вп'ятеро більше, ніж її внутрішнє споживання, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі "Громадського радіо".

"Навіть якщо виробництво зупиниться, то країна має все необхідне з чималим запасом, оскільки експорт також зупинився. Станом на сьогодні у нас достатньо резервів продукції для нашого споживання. Україна споживає 8 млн т пшениці за рік", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До 700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду через війну в Україні" - Ярмак

Зараз запаси пшениці становлять близько 6 млн т, а влітку вже буде врожай озимої.

"Щодо кукурудзи у нас є дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн т, а маємо 15 млн т. Соняшникової олії у нас ще на п'ять років. Цукор – півтора роки запасу", – додав Висоцький.

Водночас посівна 2022 року буде найскладнішою за всю історію незалежної України. Коментуючи підготовку до неї, Висоцький повідомив, що мінеральні добрива вже закуплені на 80%, і цього достатньо, щоб отримати врожайність вище за середній рівень.

"Посівна почнеться пізніше з огляду на затяжну зиму. Очікуємо, що стартує у південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні – після 10 квітня. Насіння на 75% вже в країні. Засоби захисту є на 55%. Ще є час вирішити ці невеликі недостачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків", – додав перший заступник міністра.

24 лютого о 4:00 Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Голод в Україні: у Мінагрополітики розповіли про підготовку до посівної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути