пʼятниця, 25 травня 2012 09:24

"Газпром" вирішив створити мережу АЗС в Україні

"Газпром" вирішив створити мережу АЗС в Україні
"Газпром нафта" планує довести кількість франчайзингових АЗС в Україні до 100. Фото: cit.ua

"Газпром нафта" уклала франчайзингову угоду з українсько-йорданським підприємством "Катрін" - мережею з п'яти однойменних АЗС: одна в Калинівці Київської області і чотири на трасі Київ-Одеса.

За словами джерела в "Газпром нафти" вже на першому етапі компанія планує довести кількість франчайзингових АЗС в Україні до 100, пише "Комерсант-Україна" у публікації "В Україну ціляться із заправного пістолета".

"А в майбутньому їх кількість може бути збільшена", - сказав співрозмовник.

"Газпром нафта" вирішила вийти на український роздрібний ринок після початку переробки компанією нафти на давальницьких умовах на білоруському Мозирському НПЗ на початку цього року.

"Сьогодні поставляти імпортні нафтопродукти в Україну стало вигідніше, ніж виробляти їх усередині країни. Звільнилася частину ринку, чим ми і плануємо скористатися", - пояснило джерело в "Газпром нафті".

Поставки нафтопродуктів з Білорусі, Росії та Казахстану зараз обкладаються вдвічі меншим експортним митом, ніж поставка нафти на українські НПЗ з Росії та Казахстану. Таким чином, за даними Міненерго, собівартість виробництва тонни бензину в Україні вища, ніж у Росії та Білорусі, на 39%, а тонни дизпалива - на 47,5%. Українські НПЗ неодноразово зверталися до Мінекономрозвитку з проханням ввести імпортне мито на бензин і дизпаливо для захисту внутрішнього ринку. Проте міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі відмовилася підтримати НПЗ.

З березня по травень частка українських нафтопродуктів на ринку впала з 35% до 16%, відзначив експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

"Це пов'язано із закриттям Лисичанського НПЗ (належить ТНК-ВР)". На думку директора консалтингової компанії "А-95" Сергія Куюна, у "Газпрому" є можливість досить оперативно отримати контроль над більшою частиною українського ринку. "На етапі експансії компанія зможе запропонувати більш низькі ціни на нафтопродукти, оскільки переробляє в Білорусії свою власну нафту", - сказав він.

Отримавши контроль над українським ринком нафтопродуктів, "Газпром" може підняти ціни, щоб повернути кошти, витрачені на експансію, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" вирішив створити мережу АЗС в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути