понеділок, 13 лютого 2012 09:18

"Газпром" почав втрачати довіру європейців

"Газпром" почав втрачати довіру європейців

Тимчасове зменшення через морози обсягів постачання російського газу до ЄС засвідчило: "Газпром" замало інвестує в розширення видобутку "блакитного палива", а Росія його неефективно використовує.

Про це пише "Німецька хвиля".

Короткочасна й незначна енергетична криза співпраці Росії та Європейського Союзу не залишилась без наслідків. Від неї постраждала репутація російського державного концерну "Газпром", вважають аналітики. Тимчасове зниження в кінці січня - на початку лютого поставок російського газу до дев'яти країн ЄС і Туреччини,  а також суперечлива інформаційна політика Москви, яка спочатку відхиляла скорочення обсягів прокачування, знову примусили Євросоюз і частково Німеччину замислитися над питанням про надійність Росії як постачальника енергоресурсів.

"Зима справді виявилась холодною. Але якщо в такій ситуації, яка для Росії не зовсім нова, газу раптом надходить на 30 відсотків менше, то це - неприйнятно", - підкреслив днями на прес-конференції в Берліні Райнер Лінднер, виконавчий директор Східного комітету німецької економіки.

Ця впливова організація представляє і лобіює інтереси компаній, які беруть участь в німецько-російських економічній співпраці, а тому її керівники зазвичай утримуються від різких заяв щодо російської сторони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витрати чиновників на держзакупівлі зросли у півтора разу

Причина нинішніх перебоїв з російським газом, на думку Лінднера, полягає в тому, що "Газпром" не виконав свої "обіцянки щодо великомасштабних інвестицій в освоєння нових родовищ і в розбудову інфраструктури".

Професор Лінднер з розумінням ставиться до того, що через морози російському монополісту довелося забезпечити збільшений в чотири рази внутрішній попит на газ. Однак настільки різкий стрибок споживання, зазначив німецький експерт, багато в чому пов'язаний із украй  низькою енергоефективністю в Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" почав втрачати довіру європейців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути