четвер, 21 червня 2012 09:53

"Газпром" лякає Україну судовими позовами в разі невиконання закупівель газу

"Газпром" лякає Україну судовими позовами в разі невиконання закупівель газу
За словами Олександра Гудими, "Газпром" втрачає на відмові України купувати його газ 6 млрд дол. Фото: donbass.ua

"Газпром" не виключає судових розглядів з Україною в разі невиконання зобов'язань із закупівель природного газу.

Як повідомляє "Комерсант-Україна" в публікації "Объемные планы", учора Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 р., передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину, в порівнянні з контрактними обсягами - до 27 млрд куб. м.

Високопоставлене джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснює зниження закупівлі газу високими цінами для України.

"Сьогодні ціни для нас на 21% вищі, ніж для Польщі, на 24% вище, ніж для Угорщини, і на 31% вище, ніж для Румунії. Виникає питання: чим Україна заслужила таку високу ціну? "Чиновник відзначає, що середня температура цієї зими була вище звичайної і тому в ПСГ накопичилися надлишки. "Претензії "Газпром" нехай пред'являє Гідрометцентру", - заявив співрозмовник в Міненерго.

Він нагадав, що уряд неодноразово ставив перед російською стороною питання про перегляд цін, але "там вимагають несумірних поступок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" хоче, щоб Україна купила 40 мільярдів кубів газу

"Спочатку від нас зажадали створити консорціум на базі газотранспортної системи. Коли отримали згоду, зажадали продажу трубопроводів. Коли ми і на це погодилися, вимагають, щоб ми їх продали в три рази дешевше, ніж вони коштують", - заявив співрозмовник видання.

Російська монополія пропонувала викупити українську ГТС за 4 млрд дол., на що Київ відповів відмовою, говорило раніше джерело видання в Адміністрації Президента. ГТС оцінювалася вже двічі: у 2007 році - в 24,8 млрд дол., в 2009 році - в 9,9 млрд дол.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима, вважає, що зараз стратегія "Нафтогазу" полягає в тому, щоб зробити "Газпром" більш поступливим.

"Газпром" втрачає на відмові України купувати його газ 6 млрд дол., - зазначає Гудима. - Це серйозний аргумент для того, щоб російська монополія задумалася про поступки в переговорах про ціну. Тим більше що в подальшому Україна буде купувати все менше російського газу".

У найближчі десять років Україна, згідно з Енергетичною стратегією до 2030 року, повинна скоротити закупівлю російського газу до 5 млрд куб. м на рік.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" лякає Україну судовими позовами в разі невиконання закупівель газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути