пʼятниця, 27 травня 2016 11:31

Фонд гарантування вкладів попросить у держави 10 млрд грн

Фонд гарантування вкладів попросить у держави 10 млрд грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб хоче просити Міністерство фінансів про кредит на суму не менше 10 млрд грн. Про це в ефірі "Радио Вести" повідомив заступник директора-розпорядника фонду Андрій Кияк.

"Чи буде це кредит або якась фінансова допомога, мені зараз сказати важко. Звернення до Мінфіну буде і ця сума становитиме не менше 10 млрд грн", - сказав він.

З початку року активи Фонду гарантування вкладів скоротилися з 14,084 млрд грн до 11,537 млрд грн (на 1 травня).

У квітні тимчасова адміністрація була введена в банку "Хрещатик" і "Юнисон", а в травні - у "Фідобанк", банк "Михайлівський" і "Смартбанк".

За словами Кияка, Фонд оцінює заставні активи неплатоспроможних банків за кредитами рефінансування НБУ в 80 млрд грн.

"Цілий ряд активів неплатоспроможних банків, якими управляє Фонд гарантування, є заставами в НБУ. Це найкращі активи, я вас запевняю. З цих активів не 30, а 80 млрд грн - це їх оціночна вартість", - сказав він.

При цьому 70% активів збанкрутілих банків перебуває в заставі у Нацбанку.

Фонд гарантування неодноразово пропонував НБУ прийняти цю заставу на свій баланс, однак регулятор відмовився. Фонд гарантування не має можливості реалізувати високоприбуткові активи і повернути гроші вкладникам.

Як повідомлялося, в квітні заступник директора-розпорядника фонду Андрій Оленчик заявив про те, що Фонд хоче отримувати від Мінфіну дешевші кредити.В 2014-2015 роках Мінфін виділив Фонду гарантування вкладів кредитів на 51 млрд грн в середньому під 12,5% річних. У той же час, Фонд хотів би отримувати їх під 5-6% річних.

Зараз ви читаєте новину «Фонд гарантування вкладів попросить у держави 10 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути