пʼятниця, 11 січня 2013 17:36

Fitch підтвердило "дефолтні" рейтинги "Нафтогазу"

Fitch підтвердило "дефолтні" рейтинги "Нафтогазу"
Фото: kievskaya.com.ua

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" в іноземній і національній валютах на рівні "CCC" і рейтинг єврооблігацій компанії на $1,595 млрд на рівні "B".

Про це повідомляється в прес-релізі агентства.

Крім того, рейтинг поворотності активів підтверджений на рівні "RR4".

У документі зазначено, що Fitch продовжує рейтингувати "Нафтогаз" без урахування держпідтримки, оскільки в України потенційно можуть виникнути фінансові складності для підтримки компанії.

Разом з тим Fitch рейтингує облігації "Нафтогазу" на рівні, відповідному суверенному рейтингу, на основі безумовної та безвідкличної гарантії від держави.

Агентство зазначило, що негативно на рівень рейтингу компанії впливає невідповідність між вартістю імпортованого російського природного газу і регульованими тарифами на газ для компаній теплопостачання в Україні. При цьому, на думку Fitch, "Газпром", швидше за все, буде підтримувати високі ціни на паливо в середньостроковій перспективі, незважаючи на спроби України домовитися про їх перегляд та диверсифікувати постачання газу.

Крім цього, негативним фактором є скорочення обсягів транзиту газу через Україну, що стало результатом заходів Росії з диверсифікації маршрутів транспортування газу, зокрема запуску "Північного потоку". За оцінками Fitch, виручка "Нафтогазу" від транзиту газу може скоротитися наполовину в середньостроковій перспективі, що матиме негативний вплив на і без того вкрай слабку здатність держхолдингу генерувати грошові потоки.

При цьому в агентстві зазначають, що в умовах збереження поточних цін на імпорт газу і тарифів на внутрішньому ринку "Нафтогаз", як і раніше буде мати негативний вільний грошовий потік. "При цьому" Нафтогаз "матиме обмежений доступ до ринків позикового капіталу. Як наслідок, компанії як і раніше будуть вимагатися державні субсидії чи інші форми підтримки для виконання своїх зобов'язань", - йдеться в прес-релізі.

Агентство ще вважає можливою реорганізація бізнесу "Нафтогазу", яка б надала підтримку рейтингам компанії, однак невизначеність щодо здійснення такої реорганізації негативно впливає на рейтинги компанії.

Зараз ви читаєте новину «Fitch підтвердило "дефолтні" рейтинги "Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути