Ексклюзиви
середа, 29 листопада 2017 12:28

Фінкомітетом Ради явно хочуть керувати "в ручному режимі" - експерт

Фінкомітетом Ради явно хочуть керувати "в ручному режимі" - експерт
Економіст Олег Устенко вважає, що фінкомітет ВР відзначився під час роботи Сергія Рибалки розробкою важливих законопроектів. Фото: РИА Новости Украина

Багатьма комітетами парламенту, а тим більше таким важливим, як Комітет з фінансової політики і банківської діяльності, деякі особи у владі хотіли б керувати "в ручному режимі". І це точно не додавало шансів, щоб Сергій Рибалка залишився на посту глави комітету. Таку думку висловив економіст Олег Устенко, виконавчий директор міжнародного Фонду Блейзера.

"На екс-голову комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергія Рибалку давно чинився тиск, про що він неодноразово заявляв. Зараз ми побачимо, хто очолить комітет, і дебати щодо призначення вже активно ведуться", - зазначив Олег Устенко.

На думку Олега Устенка, фінкомітет Ради відзначився під час роботи Сергія Рибалки розробкою важливих законопроектів. Однак більшість ініціатив комітету були "задавлені" на етапі проходження голосування депутатами.

"Частина законопроектів комітету були абсолютно правильними і лягали в канву бачення роботи фінсектора експертним співтовариством. Ігнорування проектів парламентом мало дві причини. Перша - політичні мотиви. З огляду на те, що керував комітетом представник Радикальної партії, таким чином намагалися впливати на політичний розклад, йшли звичайні політичні розборки.

Друге - частина законопроектів, що розроблялися комітетом, які повинні були знизити рівень корупції, і вони давилися на корені. Тому що є велика кількість прихованих політичних осіб, яким такі зрушення були невигідні", - упевнений Олег Устенко.

На його думку, проблеми в роботі комітету були пов'язані з тим, що з комітетом не могли знайти спільну мову в НБУ.

За словами Олега Устенка, однією з важливих робіт комітету стала розробка Стратегії розвитку банківського сектору до 2020 року. "Там були здорові ідеї. Те, що цей документ не подобався НБУ, не означає, що всі ідеї були погані", - вважає Олег Устенко.

Експерт зазначив, що новому главі комітету парламенту не варто плекати ілюзій щодо підтримки його роботи в НБУ, Верховній Раді або банківському співтоваристві. "Що стосується банківського сектора, то вплив комітету тут вкрай малий. Те, на що він може впливати, стосується небанківського сектора, це стосується сфери криптовалюти, страхування, ринку цінних паперів, може створювати майданчик для дискусій представників ринку та громадськості", - підкреслив Олег Устенко.

Як раніше повідомлялося, Рада проголосувала за відставку Сергія Рибалки з посади голови Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності. Як повідомив політолог Вадим Карасьов, звільнення Сергія Рибалки можна пов'язати з майбутнім призначенням нового Голови Нацбанку і можливим згортанням реформ в секторі.

Зараз ви читаєте новину «Фінкомітетом Ради явно хочуть керувати "в ручному режимі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути