вівторок, 24 жовтня 2017 13:48

Фінкомітет Ради пропонує передати управління держбанками окремому Нацагентству - законопроект

Фінкомітет Ради пропонує передати управління держбанками окремому Нацагентству - законопроект
Голова Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка каже, що вже більше півроку Мінфін не може надати обіцяну оновлену стратегію управління державними банками. Фото: Факти - ICTV

Для управління державними банками, а також у разі прийняття рішення про їхню приватизацію - для здійснення їхньої передприватизаційної підготовки, в Україні необхідно створити спеціалізоване Національне агентство. Відповідний законопроект №7180-1 зареєстрували народні депутати - члени Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності на чолі з головою комітету Сергієм Рибалкою.

Як заявив сам Сергій Рибалка, Міністерство фінансів і влада в цілому показали повну неготовність управління державними банками після того, як у власності держави виявилося більше половини всієї банківської системи країни. За його словами, вже понад півроку Мінфін не може надати обіцяну оновлену стратегію управління державними банками, а рівень проблемних кредитів там продовжує зростати.

Згідно із законопроектом, Нацагентство має підпорядковуватися Кабінету міністрів, однак при цьому бути також підзвітним Верховній Раді України. Пропонується, щоб новостворений орган відповідав за розробку стратегії управління державними банками, координував управління їхніми активами і пасивами, у тому числі, забезпечував кредитування інфраструктурних проектів за участю держави.

Нацагентство, згідно із законопроектом, має також відповідати за ризик-менеджмент і кадрову політику щодо топ-менеджменту держбанків.

У частині передприватизаційної підготовки на Нацагентство пропонується покласти розробку плану приватизації, пошук потенційних покупців, супровід проведених ними процедур due diligence.

Пропонується, щоб Раду Нацагентства формували Кабмін, Верховна Рада і президент України, а виконавчу дирекцію призначав уряд. При Нацагентстві також має бути створена Експертну раду, яка аналізуватиме ефективність роботи цього органу.

Законопроект також описує процедуру формування органів управління держбанків, їхні повноваження, кваліфікаційні вимоги до членів спостережних рад, умови оплати їхньої праці та інші особливості функціонування держбанків.

Документ також визначає особливості приватизації держбанків. Зокрема, торги повинні проводитися винятково у вигляді аукціонів в електронній формі, а з метою залучення стратегічного інвестора, на перші торги пропонується виносити пакет акцій у розмірі 25%.

Раніше фінкомітет Ради зажадав від міністра фінансів Олександра Данилюка подати на розгляд комітету стратегію розвитку державних банків. Однак цю вимогу протягом останніх п'яти місяців так і не виконали.

Зараз ви читаєте новину «Фінкомітет Ради пропонує передати управління держбанками окремому Нацагентству - законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути