четвер, 17 жовтня 2019 21:10

Фінансист порахував, який прожитковий мінімум потрібен українцям

Фінансист порахував, який прожитковий мінімум потрібен українцям
Людині на місяць треба щонайменше 3700 грн. Без витрат на лікування, відпочинок, саморозвиток. Фото: Depositphotos

В Україні прожитковий мінімум має становити не менше 5000 грн, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Маємо три види прожиткових мінімумів: той, який застосовують у бюджеті для розрахунку соціальних виплат. Другий, що визначає Держстат. І третій - який встановлюється через мікроекономічний аналіз. У проекті бюджету-2020 уряд за мету поставив досягнути прожиткового мінімуму на рівні 4200 гривень. Навіть такий показник не відповідає потребам населення", - пояснює фінансист.

Додає, що зараз прожитковий мінімум встановлюють відповідно до бюджетних можливостей, а не реальних потреб населення.

Від прожиткового мінімуму уряд пропонує відв'язати 150 видів соцвиплат. Залежними залишити пенсії та допомогу малозабезпеченим сім'ям.

"Пенсійна реформа, розпочата у 2017-му, націлена на заміну поняття віку виходу на пенсію на поняття страхового стажу. До 2028-го мінімальний страховий стаж становитиме 35 років. Якщо згадаємо безробіття 1990 і початку 2000 років, кризи 2008, 2014-2015-их, то розуміємо, що накопичити 35 років стажу вдасться далеко не всім. Без нього у 65 років людина отримуватиме не пенсію, а мінімальну соціальну виплату. Без прив'язки до прожиткового мінімуму вона збільшуватися не буде. Сьогодні становить менше 2000 гривень", - пояснює Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як самостійно відкласти гроші на пенсію

За його словами, державі треба створити ефективні механізми конкуренції, сприяти розвитку підприємництва. Також налагодити механізми соціальної відповідальності.

"Людині у країнах Східної та Центральної Європи на день необхідно близько $5, свідчать дані ООН. Це $150, або 3700 гривень доходу на місяць, щоб забезпечити фізіологічні потреби. Без витрат на лікування, відпочинок, саморозвиток. Інакше громадянин має отримувати не менше 4500-5000 гривень", - підсумовує фінансовий експерт.

В Україні прожитковий мінімум з 1 липня зріс до 1936 грн. У грудні підніметься до 2027 грн. Мінімальна зарплата становить 4174 грн. Наступного року планують збільшити до 4723 грн. Пенсіонери отримують мінімальну пенсію на рівні 1564 грн.

Зараз ви читаєте новину «Фінансист порахував, який прожитковий мінімум потрібен українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути