Сергій Швець рік тому відкрив страусину ферму у селі Ловаги Рожнятинського району . Приміщення для ферми побудував на землі свого діда, а ідею такого заробітку підказала його мати. Щодня заробляє близько 2 тисяч гривень.
"Ферму облаштував на дідовій землі. 22 страуси купив у Миколаївській області. Колишній власник закривав бізнес і збував все гуртом", - розповідає Gazeta.ua Сергій.
Багато інформації по догляду птахів чоловік шукає в інтернеті. По деяких питаннях консультується з колишніми власниками.
"Кажуть, що цей бізнес окупається за 2-3 роки. Насправді, все відносно – в залежності від того, наскільки серйозно підійшли до підготовки. Перш ніж завезти птахів, вирівняв ділянку і викорчував дерева. Якщо цього не зробити, страуси травмуються. Часто ламають ноги. Виявляється, мають дуже ламкі кістки. Так втратили одну пташку. Важливий і збут продукції. Ми змогли налагодити відвідування ферми туристами. Торік був такий наплив, що продукції не вистачало", - каже фермер.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розповіли, як добираються на роботу за кордон
Екскурсія на ферму обійдеться у 50 гривень, із дегустацією – 300. За раз ферму відвідує близько 30 людей.
"Яйце страуса заміняє 30 курячих яєць. Вага сягає 1, 5 кілограми, а зберігатись у холодильнику може пів року", - зауважує фермер.
Фермер запевняє, що на смак яйця зовсім не схожі на курячі, бо має ніжний вершковий присмак. Одного яйця вистачає, щоб нагодувати компанію з 8 дорослих чоловіків.
"М'ясо дуже цікаве на смак. Схоже на дичину, трохи жорсткувате, має багато білку. Вважається дієтичним, тому є постійні клієнти, які його замовляють. Ми вакуємо його і відправляємо поштою. Також туристам пропонуємо тушонку зі страусятини", - каже фермер.
У період карантину чоловік відправляє поштою яйця і м'ясо. Аби вони доїхали без пошкоджень, пакує їх у спеціальні короби і добре фіксує, щоб не перевернулося. Яйце продає за 250 грн, кілограм страусятини – 350 грн.
Фермер розповідає, що страуси у догляді невибагливі в порівнянні з поросятами чи іншою худобою. Їх годують двічі на день. З'їдають півтора-два кілограми різної суміші – пшениця, овес, ячмінь, трохи кукурудзи, сої, свіжої трави з вітамінами.
Роботу продовольчих ринків дозволили з 1 травня 2020-го. Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні уряду, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Основною умовою роботи базарів є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.
Коментарі