понеділок, 06 серпня 2012 10:02

Європейська криза поставила під загрозу майбутнє Євросоюзу - прем'єр Італії

Європейська криза поставила під загрозу майбутнє Євросоюзу - прем'єр Італії
Маріо Монті побачив ознаки психологічного розшарування в Європі. Фото: profi-forex.org

Розбіжності щодо шляхів подолання боргової та валютної кризи в Європі створюють ризики для самого існування Європейського союзу.

Про це заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Монті.

Як повідомляє агентство Bloomberg, його коментарі пов'язані з дедалі сильнішим протистоянням серед європейських лідерів щодо питання про підтримку Європейським центральним банком (ЄЦБ) Іспанії та Італії на боргових ринках.

"Напруженість, яка супроводжувала єврозону в останні роки, вже показала ознаки психологічного розшарування в Європі. Я можу лише вітати заяву ЄЦБ про те, що на ринку держоблігацій єврозони спостерігаються суттєві збої. Також вірна і фраза, що деяким країнам доводиться миритися з "надзвичайно високою" вартістю фінансування своєї заборгованості. Саме це я говорив уже давно", - сказав Монті в інтерв'ю німецькому журналу Spiegel.

Голова ЄЦБ Маріо Драгі минулого тижня в черговий раз привернув увагу громадськості до проблемної ситуації на боргових ринках низки країн Європи. Інвестори сподівалися, що за цим піде оголошення про нові заходи ЄЦБ для зняття напруженості, наприклад, про викуп держоблігацій Іспанії та Італії на вторинному ринку. Однак Драгі заявив, що Іспанії та Італії доведеться направити формальний запит про відновлення такого викупу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров похвалився нульовою інфляцією в Україні

Ринки спочатку істрактували його виступ як відмову від допомоги проблемним країнам, проте потім прийшли до висновку, що ЄЦБ готовий надати допомогу, але поки невідомі її умови і терміни.

Тим часом італійський прем'єр вважає, що висока прибутковість держпаперів Італії та інших країн єврозони ефективно знижує вартість запозичення для Німеччини, держоблігації якій інвестори використовують як захисні активи.

"Висока прибутковість, яку зараз доводиться оплачувати Італії, субсидує низьку прибутковість, яка виплачується Німеччиною. Без цієї доплати Італією за ризик прибутковість боргових зобов'язань німецького уряду була б вищою", - стверджує Монті.

За підсумками минулого тижня прибутковість 10-річних держоблігацій Іспанії склала 6,77%, Італії - 6,01%. Німеччина платить за папери з тим же терміном обігу 1,42%.

Зараз ви читаєте новину «Європейська криза поставила під загрозу майбутнє Євросоюзу - прем'єр Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути