Ексклюзиви
вівторок, 17 травня 2022 21:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Єврокомісія завтра розгляне план відбудови України - ЗМІ (доповнено)

Єврокомісія завтра розгляне план відбудови України - ЗМІ (доповнено)
ЗМІ отримали документ, у якому йдеться про відбудову України. Фото: eastnews.ua

Європейська комісія розробила план відновлення України після завершення війни з Росією. ЄС має схвалити документ 18 травня.

Цей документ отримало німецьке видання FAZ.

У ньому є план відбудови України, який розглядатимуть на завтрашньому засіданні Єврокомісії.

У цьому документі докладно обговорюється, з яким складним завданням зіткнеться міжнародне співтовариство та Євросоюз зокрема після закінчення війни РФ.

План допомоги вимагатиме від Києва боротися з корупцією та проводити реформи задля наближення до ЄС.

План передбачає, що відбудова зруйнованої війною інфраструктури України відбуватиметься понад 10 років. Під час відбудови має діяти принцип "зробити краще, ніж було". Нова інфраструктура й будинки мають бути спроєктовані так, щоб відповідати кліматичним вимогам.

Фінансовий внесок Євросоюзу має надійти з нової програми бюджету ЄС. Вона ґрунтуватиметься на принципах допомоги країнам ЄС пандемії коронавірусу. Держави мають подати до Єврокомісії плани реформ та інвестицій. Єврокомісія перевіряє їх та затверджує гранти й позики з низькими відсотками. Окремі транші прив'язуються до певних проміжних цілей.

Українські реформи та інвестиції мають сприяти подальшій інтеграції української економіки у внутрішній ринок ЄС, покращити бізнес-середовище та привести українське законодавство у відповідність до права ЄС.

У плані велике значення надається належному урядуванню, верховенству права, раціональному управлінню фінансами й захисту від корупції й шахрайства.

Кошти надійдуть від міжнародних партнерів, але у "стратегічних інтересах" ЄС очолити зусилля та взяти на себе "більшу частину".

Гранти можуть покрити коштом додаткових платежів держав-членів до бюджету ЄС або через перерозподіл у рамках бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд виділив 359 млн грн для потреб ЗСУ

Для фінансування кредитів Україні ЄС може взяти на себе нові борги. Потім держави-члени матимуть спільну відповідальність щодо таких боргів ЄС.

Голова мінфіну Німеччини Крістіан Лінднер підтвердив можливість передавання Україні заморожених активів Росії для фінансування відновлення нашої країни. Лінднер відкритий для цієї ідеї.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія завтра розгляне план відбудови України - ЗМІ (доповнено)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути