Ексклюзиви
середа, 02 серпня 2023 16:26

Євроінтеграція призведе до подорожчання продуктів, але цього не варто боятися – ЗМІ

Євроінтеграція призведе до подорожчання продуктів, але цього не варто боятися – ЗМІ
Вступ у ЄС піде на користь національній економіці. Фото: Pexels

Внаслідок євроінтеграції в Україні неминуче подорожчають продукти.

Впровадження норм ЄС займе певний час та вимагатиме збільшення інвестицій у нове обладнання та технології, пише УНІАН.

Підприємствам необхідно готуватись до того, що собівартість виробництва зросте.

"Члени ЄС передусім мають використовувати матеріали, вироблені всередині Євросоюзу. Наприклад, засоби захисту, добрива, посівний матеріал – все зазначене в ЄС є дорожчим за те, що використовується українськими аграріями", – пояснює керівниця Української асоціації агровиробників Вікторія Березкіна.

Сільгоспвиробникам прийдеться підвищувати зарплати працівникам, бо після повноцінного вступу України до ЄС треба очікувати не лише на вільний обіг товарів, а й кадрів. Українці зможуть вільно поїхати у Польщу, офіційно працевлаштуватись і заробити більше, ніж в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ України в НАТО: Кулеба назвав головні проблеми

Але у довгостроковій перспективі усі виклики гратимуть на користь українському аграрно-промисловому комплексу та усій національній економіці.

"Десь, можливо, нас очікує зниження прибутковості, але це будуть більш стабільні та захищені результати. Більше того, схвалені законодавчі рішення в перспективі впливатимуть й на виробництво продуктів з високою доданою вартістю, що позитивно вплине на зростання української економіки", – додала експертка.

Зовнішньополітичний орган Євросоюзу – Європейська служба зовнішніх справ розробила проект плану надання Україні "безпекових зобов'язань", які передбачають постійну військову підтримку й співпрацю.

Пропозиції зовнішньополітичного відомства ЄС щодо "гарантій безпеки" для України, які наразі мають статус рекомендацій, охоплюють варіанти від "сталого" постачання зброї, продовження військових навчань, обміну розвідданими і допомоги в налагодженні зв'язків між українськими і європейськими оборонними компаніями.

Зараз ви читаєте новину «Євроінтеграція призведе до подорожчання продуктів, але цього не варто боятися – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути