Ексклюзиви
неділя, 17 квітня 2011 15:38

Якщо буде Митний союз з Росією, то в Україні вже уряд не потрібен

Якщо буде Митний союз з Росією, то в Україні вже уряд не потрібен

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін під час візиту до Києва переконував керівництво країни в необхідності вступу України в Митний союз РФ, Білорусі та Казахстану. Академік Академії економічних наук України, професор Володимир Пилипчук, вважає, що активне навернення України до Митного союзу є результатом передвиборчих змагань між Путіним і Медведєвим, "хто більше надере Україну" та прагненням створити третій Рим - нову Російську імперію. Але в такому союзі Україна втратить економічну й політичну самостійність, рівень життя впаде, а національна валюта - гривня девальвує.

- Чому саме зараз російський прем'єр-міністр так наполегливо пропонує Україні увійти в Митний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном?

- Насамперед через те, що розпочалися передвиборчі змагання між Путіним і Медвєдєвим. І один і другий заявили, що не відкидають можливості участі у президентській кампанії. Їх шанси на перемогу, за оцінками експертів, приблизно, однакові. Багато залежатиме від того, хто забезпечить більший успіх у внутрішній і зовнішній політиці. Один з видів успіху - хто більше „надере" Україну. Харківські угоди за Медвєдєвим і він випереджає Путіна - 1:0. Ці угоди - абсолютний виграш Росії й повний програш України. За перебування ЧФ у Севастополі Україна могла виторгувати в Росії комфортні ціни на газ, тарифи за його транспортування, орендну плату за базування флоту і багато чого іншого. Путін захотів аналогічного тріумфу - Митний союз. Він бажав повернутися в Москву переможцем. Взагалі, Росія прагне продемонструвати світові, що вона доб'ється всього чого задумає щодо України. Мовляв, нічого мати справи з Києвом, бо все вирішується в Кремлі й українська влада зробить те, що їй скаже влада Росії.

- Переконуючи в необхідності вступу України в Митний союз Володимир Путін говорив про "прямий виграш" України в 6,5-9 мільярдів доларів щороку, додаткове зростання ВВП на 1,5-2 відсотки. Що насправді може отримати Україна від такого кроку?

-Як зрозуміти позицію Путіна? Не хоче дати виграш Україні в 3-4 млрд доларів, встановивши справедливу ціну на газ, знизивши її до європейського рівня, але пропонує Митний союз, де країна виграла б 6,5-9 млрд доларів? Хоче щоб Україна виграла більше? Тоді, чому не погоджується на ратифікацію зони вільної торгівлі між Україною та Росією, від якої спільний зиск країн склав би 30–35 млрд доларів? Вам не здається це дивним? Чи виглядає турбота Путіна про український виграш правдивою на тлі таких цифр?

Чому угода про Зону вільної торгівлі України з Росією нератифікована Росією? Президент Янукович в розмові з Путіним пропонував зону вільної торгівлі з Росією, вільну без виключень товарних груп. Така угода не суперечила б Європейському вектору інтеграції України. Адже Україна і з Європою намагається заключити таку ж саму угоду – про вільну торгівлю – без виключень. І якщо Янукович не поведеться на авантюру Росії, це буде перший випадок, коли я підтримаю дії президента, спрямовані на захист економічних інтересів України.

-Чим загрожує Митний союз Україні?

- Контрольний пакет в прийняті рішень в Митному союзі має Росія. У неї в наднаціональному управлінському органі понад 50% голосів. Якщо буде Митний союз з Росією, то уряд в Україні вже буде не потрібен. Адже, все робитиметься відповідно до законодавства Митного союзу, а воно в основному – російське. Податки й мито в зовнішній торгівлі йтимуть до російського бюджету, а відшкодування ПДВ - з бюджету українського. Зростаючий дефіцит бюджету України буде заміщуватися лише емісією гривні, що призведе до потужної інфляції. Якщо врахувати, що в нас з Росією, приблизно, 8 млрд доларів негативне сальдо в торгівлі, а Єдиний економічний простір передбачає перехід на розрахунки в торгівлі в рублях, то наша гривня обезціниться в перший же рік. А за кілька років збереження громадян вже нічого не коштуватимуть, навіть нинішні мільйонні. І дійдемо до того, що за мільйон гривень можна буде купити два півні. Тобто заощадження українців згорять так як і в 1992 році. То ми маємо думати про інтереси своїх громадян чи інтереси Путіна?

Вступ у союз зовсім не означає, що Україна буде отримувати без мита за внутрішніми російськими цінами нафту та газ. Чому в Білорусі зростає ВВП і одночасно зростає дефіцит бюджету, і дефіцит в торгівлі з Росією? Саме через те, що ціни диктує Росія, тому що митні доходи від експорту нафти й нафтопродуктів йдуть у Росію. Білорусь в Митному Союз. Чому там газові, нафтові та молочні війни?

Подивіться, що діється через російську цінову політику на енергоносії в Білорусі з девальвацією їх "зайчиків", як там зростають ціни, та й в Казахстані – теж! А вони ж в Митному Союзі!

- Російський прем'єр-міністр заявив, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС, а відтак не погодиться ввійти до МС, то Росії доведеться запровадити захисні кроки. Що це означає?

- Це означає капризи Росії. Вона митним союзом хоче перешкодити євроінтеграції України. Росія робила і робитиме все для того, щоб економічний стан в Україні та життєвий рівень населення погіршилися й українці самі напрошувалися приєднатися до неї. Зокрема, РФ може не погодитися знизить до європейського рівня ціни на газ. Прагнутиме збанкрутувати економіку України, що б потім, обтрусивши від пилу, легенько приєднати до себе. Тобто, всі ці моменти є прагненням третього Риму, створення нової форми Російської імперії, яка починатиметься з Митного союзу.

- Який шлях співпраці України з Росією, а також з ЄС, на ваш погляд, є оптимальним?

- Я є прихильником більш радикальних кроків, ніж пропонує Росія - створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) без виключень і обмежень як з Росією так і з Європою. Це дозволить наростити об'єми товарообігу між Україною і Росією на 30-35 млрд доларів у рік, а між Україною і ЄС - до 50-60 млрд доларів, зпростить процеси кооперації між підприємствами, зникнуть бар'єри для вільного руху товарів і коштів.

- Чи зможе українська влада відмовитися від пропозиції приєднатися до митного союзу?

- Якщо працюватиме на Україну - зможе. Для цього є як економічні, так і політичні умови й важелі. Входження в Митний Союз не вигідне в Україні нікому. Це той випадок, коли інтереси Західної та Східної України однакові. Коли бандерівці й рухівці й ПР знайшли б спільну мову. У митному союзі не зацікавленні й українські олігархи. Він не дає їм переваг. Їх бізнес-імперії потребують зон вільної торгівлі. Окрім того, вступ у МС вимагатиме виходу із СОТ. А такі кроки поставлять хрест на створенні зони вільної торгівлі України з ЄС та на договорі про асоційоване членство з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Якщо буде Митний союз з Росією, то в Україні вже уряд не потрібен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

123

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути