Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2014 18:24

ЄС допоможе Україні розрахуватися з боргами перед "Газпромом"

ЄС допоможе Україні розрахуватися з боргами перед  "Газпромом"
Фото: AFP

Євросоюз пообіцяв допомогти Україні виплатити близько двох мільярдів доларів заборгованості, яку вона має перед "Газпромом". Про це заявив комісар ЄС з енергетики Гюнтер Оттінгер, повідомляє AFP. За словами Оттінгера, виплати за боргами є важливою частиною пакету допомоги Україні від Єврокомісії.

Раніше стало відомо, що "Газпром" з квітня цього року скасовує пільги на постачання газу Україні. Рішення було викликано тим, що заборгованість країни в особі її газового монополіста "Нафтогазу" продовжує накопичуватися, а поточні платежі йдуть з затримками.

Як заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, українська сторона поінформувала його, що не зможе повністю оплатити лютневі поставки. Крім того, торішню газову заборгованість Україна погасила менше ніж наполовину.

У той же час прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підкреслив, що РФ може надати Україні новий кредит на 2-3 мільярди доларів для оплати поставок палива.

Президент Росії Володимир Путін надав Україні знижку на газ в кінці грудня 2013 року. Вартість палива була знижена більш ніж з 400 доларів до 268,5 доларів за тисячу кубометрів. Знижка має тимчасовий характер, при цьому дата її закінчення невідома. Передбачалося, що вона буде затверджуватися щоквартально.

Зараз ви читаєте новину «ЄС допоможе Україні розрахуватися з боргами перед "Газпромом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути