середа, 22 грудня 2021 14:04

Єристівський ГЗК - наймолодший кар'єр в Україні, який демонструє найкращі практики сучасного промислового підприємства

Єристівський ГЗК (ЄГЗК) розпочали будувати у 2008 році з "нуля", і вже з 2012 року стартувала промислова розробка родовища та видобуток залізної руди. На даний час видобута залізна руда передається Полтавському ГЗК, де безпосередньо виробляються високоякісні залізорудні окатки.

Від початку своєї діяльності кар'єр обладнаний найсучаснішою технікою провідних світових виробників таких як Caterpillar, Hitachi і Komatsu. На підприємстві облаштована сучасна диспетчерська для керування та спостереження за виробничим процесом. Основне його завдання – це координація всіх головних технологічних процесів. На моніторах виведені всі ключові показники, на великих екранах оператори бачать, як пересувається техніка, як відбувається завантаження автотранспорту, транспортування гірничої маси, автоматичний перерозподіл робіт і техніки.

 

На комбінаті впроваджують сучасні технології, які допомагають вивести персонал із потенційно небезпечної зони та перевести людей на позиції, які дозволяють дистанційно управляти процесами та технікою. Бурові установки, наприклад, працюють на дистанційному управлінні. Така система диспетчеризації дозволяє забезпечити максимальні показники виробництва та економію ресурсів. Надсучасний ремонтний цех підприємства забезпечує обслуговування усієї промислової техніки у Ferrexpo.

У гірничому департаменті ЄГЗК формують план розробки Полтавського, Єристівського та Біланівського кар'єрів, які входять до складу групи Ferrexpo. Управління всіма гірничими процесами та ресурсами здійснюється за єдиними вимогами згідно міжнародних стандартів та кращих світових виробничих практик. Це дає можливість збільшувати обсяги видобутку гірничої маси без додаткових витрат, що позитивно позначиться на собівартості готової продукції Ferrexpo.

Щоб утримувати лідерські позиції на ринку, молоде підприємство застосовує "розумні рішення". Інвестиції в смарт технології допомагають нам залишатися конкурентоздатними на ринку серед європейських підприємств. Так, на початку 2021 року, на Єристівському ГЗК запустили першу в Україні приватну LTE-мережу, яка дає можливість повної автоматизації виробництва.

До роботи на підприємстві залучаються найкращі фахівці в гірничодобувній галузі України та з-за кордону, співробітники проходять постійне навчання з підвищення майстерності. Наразі персонал проходить оцінку для можливого навчання від експертної компанії Mining Skills Australia.

Єристівський ГЗК підтримує ініціативи щодо впровадження "зеленої енергетики" та зменшення вуглецевого сліду, тому частину електроенергії споживає від сонячної електричної станції, яку Ferrexpo запустила у промислову експлуатацію у липні 2021 року.

Єристівський ГЗК є соціально відповідальним та надає постійну підтримку місцевим громадам. Зокрема влітку 2021 року у період необхідності підприємство забезпечувало енергопостачання для мешканців Пришибської територіальної громади. У співпраці із місцевої владою коштом ЄГЗК були придбані електричні генератори. Пришибська громада отримала в подарунок від Єристівського ГЗК автомобіль для сімейного лікаря Пришибської ОТГ. Для молодших мешканців громади проведений ремонт шкільної їдальні, в приміщення спочатку підготували й пофарбували стіни, замість пластикових панелей зробили підвісну стелю, проклали нову мережу освітлення й змонтували сучасні енергоощадні LED-світильники, замінили двері.

Нещодавно ЄГЗК подарував також 2 автомобілі УАЗ для Козельщинської громади.

Довідка про підприємство:

ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" створено 14 липня 2008 року з метою промислової розробки Єристівського родовища залізної руди. Одне з перших потужних підприємств, яке розпочало свою діяльність у період незалежності України.

Засновником підприємства є ПрАТ "Полтавський ГЗК" та компанія Ferrexpo AG (Швейцарія).

Предметом діяльності ТОВ "Єристівський ГЗК" є пошук (розвідка) та експлуатація родовищ корисних копалин; діяльність з видобування, переробки залізної руди та збуту виробленої продукції (концентрат, окатки), інших корисних копалин та супутніх порід, а також пов'язаних з цим бурових i підривних робіт; оренда будівельних машин та устаткування; будівельних робіт; проектування, дослідження й виконання усіх робіт, які пов'язані з будівництвом об'єктів загального використання, інфраструктури і транспорту, землеобробними та землерийними роботами, будівельними роботами, будівництвом споруд та виконанням будівельних робіт. За роки експлуатації нового родовища вся здобута руда направляється на перероблюючі потужності Полтавського ГЗКа, що дозволяє вкласти капітальні інвестиції в будівництво Єристівської збагачувальної фабрики. Залізорудні окатки Полтавського ГЗК експортуються до країн Європи, Китаю та Японії.

Зараз ви читаєте новину «Єристівський ГЗК - наймолодший кар'єр в Україні, який демонструє найкращі практики сучасного промислового підприємства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути