четвер, 08 квітня 2021 16:34

Електрика, газ і тепло в українців мали би вже зникнути, але все сікось-накось працює – ексміністр ЖКГ

Понад 81 млрд грн заборгували українці за комунальні послуги, за даними Державної служби статистики. Найбільше за газ, теплопостачання і гарячу воду.

Ця сума була актуальною на 1 лютого. Коли порахують його, березень та квітень – борги сягнуть понад 90 млрд. Уряд не хоче помічати цієї проблеми, розповів Gazeta.ua колишній міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Автор: kucherenko.info
  Олексій Кучеренко, народний депутат України IX скликання, голова Спілки власників житла України.  Міністр з питань житлово-комунального господарства (2007-2010 рр.)
Олексій Кучеренко, народний депутат України IX скликання, голова Спілки власників житла України. Міністр з питань житлово-комунального господарства (2007-2010 рр.)

За січень сума нарахувань за комунальні послуги зросла на 11 мільярдів, якщо порівнювати із січнем 2020-го. Де ж зниження тарифів, яке нам обіцяв президент? Безумовно, у збільшені суми заборгованості винна і пандемія. У людей грошей або немає, або вони відкладають їх на чорний день і не спішать платити за комуналку. Уряд має з'ясувати об'єктивні і суб'єктивні причини того, чому українці перестали платити. Потім розбиратися, як далі діяти у цій ситуації. Натомість вони цього не роблять.

Під час карантину уряд заборонив нараховувати пеню за несплату послуг. Це правильно?

Кабмін вчинив непрофесійно. Людям фактично дали сигнал, що можна не поспішати з оплатою. Водночас теплокомуненерго і облгазам компанія "Нафтогаз" продовжує виставляти рахунки і штрафи за невчасні платежі за паливо. Підприємства загнані у колосальні борги.

Борги активно почали зростати у 2020 році. До цього таких сум не було?

Заборгованість раніше зростала в середньому на 5 мільярдів гривень у рік. Зараз за один місяць виростає на 7,5 мільярдів. Виходячи із цього, не розумію і позиції представників Міжнародного валютного фонду, які кажуть, що у нас мають бути ринкові ціни на газ. Де вони у нас ринок побачили?

Що маємо робити?

Найперше визнати нездатність урядової команди і Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг вирішити це питання. Їх усіх треба відправити у відставку і починати переформатовувати підходи до проблеми. Цей клубок зможемо розв'язувати лише із фаховими людьми.

Борги населення – це не єдина проблема. Є заборгованість на енергоринку – понад 50 мільярдів, на газовому ринку – 114 мільярдів. Компанії Енергоатом, Укренерго, Центренерго – усі збиткові. І всі роблять вигляд, наче нічого не відбувається. Натомість працівники Нацкомісії собі підвищили гонорари, які задекларували за минулий рік. Авантюристи.

У серпні я зареєстрував законопроєкт про врегулювання боргів. Пройшло 8 місяців і комітет на чолі з Андрієм Герусом (голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. – Gazeta.ua) досі його не розглянув. Тому там немає з ким і про що розмовляти. Я з жахом спостерігаю те, що відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москаль звинуватив Геруса у знищенні української енергетики

Можливо, треба реструктуризувати борги, чи анулювати їх для найбільш вразливої категорії громадян?

Реструктуризація потрібна, але має проходити розумно. Спершу треба розібратися, хто і чому не платить. Бо якщо розробимо дурну систему і спишемо борги, то ті, хто платять і платитимуть – опиняться в дурнях. А боржники вирішать, що і далі оплачувати нічого не треба. Зміни в першу чергу треба направляти на те, що зупинити зростання боргів. Бо якщо спишемо, то за місяць вони знову почнуть накопичуватися.

Автор: ua-energy.org
  В Україні стрімко накопичуються борги за комунальні платежі
В Україні стрімко накопичуються борги за комунальні платежі

Зараз діє монетизація субсидій і більшість споживачів мали би платити. Натомість цього не відбувається. Субсидії при таких розкладах дійсно необхідні?

Представники МФВ і уряд говорять виключно про субсидії. Мовляв, вони головні й потрібні. Це невігластво. Бо є враження, що вони чомусь вирішили, що людей, які не потрапляють на субсидії, можна грабувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Субсидії в Україні отримуватимуть більше людей

Субсидії в Україні мають 3,1 мільйона домогосподарств. Це, умовно, 20 відсотків. Натомість для решти піднімаються ціни на газ й інші тарифи. Владі їх не шкода? Невже вони думають, що ті люди мають зайві гроші?

В державі відсутня тарифна політика. Немає органу, який би за неї відповідав. Повторюсь, НКРЕКП провалила роботу. Вони нічого не роблять, а ми їх утримуємо. Тож в першу чергу там треба провести ротацію і змінити закон. Нам абсолютно не потрібна незалежна комісія. Вона має бути у складі уряду. Це питання, яким могла би зайнятися і РНБО. Але натомість вона зайнята пошкодженими дверима в Офісі президента.

Якщо ліквідувати субсидії, то що замість них пропонуєте?

Треба обов'язково застосувати дуже жорстке, продумане тарифне регулювання з боку держави. Ніяких ринків у нас нема. Ні газового, ні теплового, ні житлового, ні електричного. Всю тарифну систему треба комплексно розібрати на атоми і скоротити. Тариф має бути, безумовно. Але він має відповідати собівартості. Зараз такого зовсім немає.

Однак ручне регулювання тарифів призведе до погіршення співпраці з МВФ. Можемо не отримати транші.

Треба запрошувати МВФ, сідати з ними і задавати питання, які я озвучив. Нехай скажуть нам, що робити з боргами. Упевнений – їх свідомо уводять в оману. Меморандум з МФВ робили конкретні люди. Членкиня наглядової ради Нафтогаза пані Ковалик, глава компанії Коболєв. Гарантую, що останній саме і прописував пункти договору. В МФВ і сказали: "Раз берете на себе такі зобов'язанні, то беріть". Я би пояснив партнерам, що реального ринку газу у нас немає. А керівники Нафтогазу – не реформатори. Вони грабують свій народ.

Останнім часом знову заговорили про збитковість "Енергоатому". Мовляв, тариф у 1,68 грн за кіловат – навіть не покриває оплати транспортування, не кажучи вже про вартість енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали причину стрибка цін на електрику

Це, на жаль, правда. По тарифам можна дискутувати. Але вкотре наголошу – той ринок електроенергії, який прийняли і який запрацював у 2019-му – не працює. Підтвердженням є колосальні борги і збитки усіх енергетичних компаній.

Автор: energoatom.com.ua
  Енергоатом працює у збиток
Енергоатом працює у збиток

Ще один момент: борги у 81 мільярд означають, що все би мало давно зупинитися. Натомість світло продовжує іти, газ є, тепло. Все сікось-накось працює. Треба розбиратися – як же рахувалися тарифи, якщо при таких боргах усе і далі працює? Що саме вони заклали у ці цифри в платіжках?

Всі компанії, особливо теплокомуненерго – потерпають. А "Нафтогаз" супер прибутковий. Так не буває.

Яка зараз найкраща схема управління багатоквартирними будинками з точки зору справедливої комунальної плати – ОСББ, керуюча компанія, ЖЕК?

Я не проти ОСББ. Але не треба сподіватися і декларувати, що ця форма управління вирішить усі проблеми житлового фонду. Це авантюра чистої води. Невже реально хтось думає, що незаможні люди, які сьогодні нездатні проплатити комуналку, здатні вирішити проблему модернізації застарілого житлового фонду?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканцям будинку чотири роки заважають створити ОСББ

Але ЖЕК так само не вирішує цих проблем.

Органам місцевого самоврядування разом із ЖЕКами дали можливість плювати на це. Бо 15-20 років тому ЖЕКи якось же експлуатували будинки? Вони були тоді не такими поганими. Їм дали можливість і вони послабили контроль і відповідальність. В результаті держава повністю пішла з будинків. А хто прийшов? Ну, пробуйте. Зробіть капітальний ремонт і термомодернізацію силами людей, які ледь-ледь можуть зібрати на квартплату.

Але ж є й успішні ОСББ.

Успішні – це ті, кому вдалося урвати з місцевого бюджету по програмі 70/30 величезні гроші – по 2-3 мільйони на оновлення будинків. Таких лише 1 відсоток. Їх показують, розповідаючи байки. Ну добре, одному будинку кошти дали, його пофарбували. І показують за приклад. В мене питання – а чому навколо цього успішного ОСББ стоїть 100 або 1000 неуспішних?

Яка тоді форма управління будинками правильна?

Я не кажу, що ОСББ не має бути. Однак я переконаний, що це має працювати по-іншому. І в першу чергу треба прийняти політичне рішення: держава несе відповідальність за модернізацію житлового фонду і не скидає це на людей.

Автор: eefund.org.ua
  Україні потрібна державна програма модернізації житлового фонду - Кучеренко
Україні потрібна державна програма модернізації житлового фонду - Кучеренко

Повинна бути державна програма модернізації житлового фонду – ресурсна, матеріальна, організаційна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати допомогу від держави на утеплення будинку

ОСББ не готові брати на себе повну відповідальність за такий техногенно небезпечний об'єкт, як житловий будинок. Як тільки починаються розмови про відповідальність за ліфти, газові мережі – голови ОСББ одразу влаштовують істерики.

Модель ОСББ, яка є зараз, нічого не вирішує. Це форма управління виключно для активістів, для пілотних проєктів. Я не хочу з ними воювати, але з ними треба абсолютно по-іншому працювати. Можу навести десятки прикладів, як у рамках ОСББ чудово обкрадають людей. Або – заганяють у борги. А потім ці бідні люди плачуть, що на будинку 2 мільйона боргів, а голова ОСББ зник. А він навіть не посадова особа – його не можна притягнути до відповідальності.

Було кілька історій, коли люди з приватних будинків розповідали, що платять за комуналку всю свою зарплату. Це реальність, чи намагання накрутити ситуацію?

Дійсно, в людей доходи впали – будьмо реалістами. По суті, всі ці тарифи, особливо ціна на газ, перетворилися на обкладання податками. Коли Коболєв розповідає, що він такий величезний герой і його компанія найбільший платник податків в Україні – я завжди задаюся питанням: а де він взяв гроші на ці податки? Він стягнув їх із нас за необґрунтованою ціною. В результаті, ми і сплатили додатковий податок.

Зростання вартості комунальних послуг у січні проти грудня 2020 року помітили 64,7% українців.

19,6% користувачів послуг не побачили відчутної зміни тарифів. 5,6% опитаних помітили зниження вартості, а 10,1% не змогли відповісти на запитання. Такі результати опитування КМІС у березня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Електрика, газ і тепло в українців мали би вже зникнути, але все сікось-накось працює – ексміністр ЖКГ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути