вівторок, 11 жовтня 2016 19:23

Екс-президент МСЗ "Океан" Шумило звинувачує "Смарт-Холдинг" в умисному доведенні підприємств суднопрому до банкрутства

Екс-президент МСЗ "Океан" Шумило звинувачує "Смарт-Холдинг" в умисному доведенні підприємств суднопрому до банкрутства
Фото: Depositphotos

Екс-президент ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод (МСЗ) "Океан", директор ТОВ "Океан-Судноремонт" Леонід Шумило відкидає причетність до олігархату РФ і "Газпрому", і звинувачує "Смарт-Холдинг" Новинського в умисному доведенні підприємств суднобудівної галузі України, включаючи МСЗ "Океан", до банкрутства з метою знищення.

На прес-конференції Шумило висловив упевненість в недоцільності продажу, яка готувалася, ліквідатором і комітетом кредиторів МСЗ "Океан" цілісного майнового комплексу (ЦМК) суднозаводу на відкритих торгах. "Банкрутство було зроблено навмисне. Ліквідація не є найкращим варіантом ... Завод не тільки знаходиться в ліквідації, а знищується", - сказав він.

За словами Шумила, визнання в 2015 році Господарським судом Миколаївської області МСЗ "Океан" банкрутом було ініційовано структурами "Смарт-Холдингу", що належить олігархові Новинському.

"Чомусь глава комітету кредиторів Ігор Волошин і ліквідатор МСЗ "Океан" Ірина Сербін мовчать про те, кому з кредиторів належать 1,4 млрд кредиторських вимог, які складають близько 78% від сукупних кредиторських вимог усіх кредиторів підприємства, а також - чому виникла ця заборгованість і хто в цьому винен. Якщо порівнювати з Херсонським, Чорноморським судозаводами (входять в суднобудівний субхолдинг SMG "Смарт-Холдингу"- ред.) - це одна схема знищення суднобудівних підприємств. Введення в борги, в ліквідацію", - сказав пан Шумило. За даною схемою, за його словами, в подальшому, збанкрутіле підприємство суднопрому має змінити профіль роботи.

Шумило також відкинув звинувачення комітету кредиторів МСЗ "Океан" у зв'язках з екс-міністром енергетики, екс-членом ради директорів ВАТ "Газпром" Ігорем Шуваловим і його офшорами - компаніями Zonel Operations Ltd і Belmont Industries Inc.

Відповідаючи на питання журналістів, він сказав: "Це єдине виправдання діяльності цих людей. За весь цей час жодного документального підтвердження таких зв'язків з" Газпромом "надано не було. Спроба подати цю інформацію у вигляді загальновідомого факту є спробою підмінити реальні проблеми надуманими ".

При цьому Шумило також відкинув звинувачення у рейдерському захопленні суднозаводу, уточнивши: проведена на виконання рішення Печерського районного суду Києва передача майна підприємства на його відповідальне зберігання була здійснена без участі ліквідатора в присутності представників правоохоронних органів.

Він не зміг спрогнозувати ймовірність зміни власника МСЗ "Океан".

"У моїй компетенції на сьогоднішній день зберегти наявну власність (суднозаводу) ... Відповідно до ст.170 КПК України, накладення арешту на майно не тягне зміну власника", - сказав Шумило, додавши: "Не можу нічого сказати, буде зміна власника, чи не буде зміни власника".

За словами глави ТОВ "Океан-Судноремонт", після передачі майна МСЗ "Океан" на його відповідальне зберігання, він очікує завершення здійснюваного сьогодні Генпрокуратурою України досудового розслідування по відкритому в 2014 році кримінальному виробництві за фактом, в тому числі, протиправних дій з майном суднозаводу.

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод" Океан "(до квітня 2011 року -"Вадан Ярдс Океан", до грудня 2008-го - Damen Shipyard's Okean, до лютого 2001 го -"Суднобудівний завод "Океан") спеціалізується на виробництві і ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотонажністю до 350 тис. тон.

У листопаді 2013 року Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом ПАТ "МСЗ "Океан" за клопотанням близької, за деякими даними, до власника "Смарт-груп "Вадима Новинського ТОВ "Консалтинг-Гамма" (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл).

9 вересня 2016 року Печерський районний суд Києва наклав арешт на рухоме і нерухоме майно ПАТ "МСЗ Океан" і передав його на відповідальне зберігання директору ТОВ "Океан-Судноремонт", президенту ПАТ МСЗ "Океан" в 2010-2011рр. Леоніду Шумило.

За даними держреєстру, статутний капітал ТОВ "Океан-Судноремонт", становить 3 тис. грн, засновником виступає компанія Finance S.A (Люксембург).

Зараз ви читаєте новину «Екс-президент МСЗ "Океан" Шумило звинувачує "Смарт-Холдинг" в умисному доведенні підприємств суднопрому до банкрутства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути