вівторок, 31 березня 2020 12:57

Експрес-тести та неіснуючі маски: назвали найпопулярніші схеми обману

Експрес-тести та неіснуючі маски: назвали найпопулярніші схеми обману
Міжбанківська асоціація членів платіжних систем підготувала інформацію про 11 найбільш поширених способах обману 20minut.ua

Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЕМА підготувала інформацію про 11 найбільш поширених способах обману, пов'язаних із темою коронавірусу.

Фейковий продаж усього "антикоронавірусного"

Дезінфектори, маски, ліки та "антикоронавірусні" народні засоби можуть легко виявитися підробками. Або "товару" у "продавців" немає в принципі. Головне - не поспішайте з передоплатою. І купуйте тільки в перевірених магазинах.

"Виявлення коронавірусу на районі"

Хакеры поширюють віруси-злодії і шкідливі мобільні додатки. Вони маскують їх під сервіси, які нібито виявляють спалахи вірусу на вашій вулиці, районі або в місті. Така програма, якщо встановити її в телефон або комп'ютер, буде блокувати файли. За "вирішення проблеми" аферисти вимагають викуп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гнучкий графік роботи та пільги - як влада підтримає бізнес на час карантину

Шахрайські онлайн сервіси

Фейкові сторінки, які маскуються під відомі сервіси доставки їжі та ліків, онлайн курси і тренінги, онлайн консультації сімейного лікаря, онлайн обмінники валют тощо.

Вони або пропонують оплатити послугу на підставний рахунок, або збирають реквізити карт.

Шкідливі посилання на сервіси "відстеження COVID-19"

Масові електронні розсилки доставляють користувачам на пошту або в месенджери посилання, які ведуть на фішингові сайти, крадуть логіни і паролі. Повідомлення пропонують перейти на сайт авторитетної організації, наприклад ВООЗ, щоби дізнатися останні дані про поширення пандемії. Мета - вкрасти логіни та паролі, а в результаті - гроші з рахунків.

Фішингові сайти для оплати комунальних послуг

Шахраї полюють на новачків, які тільки зараз почали оплачувати комунальні послуги онлайн і поки що не до кінця розуміють, як це працює. Як і в попередніх випадках, "липові" платіжні сервіси крадуть платежі або банківські дані.

"Вашого сина відправили на обсервацію з коронавірусом"

Це адаптація до нових реалій давно відомого телефонного шахрайства "ваш син у відділенні". Шахраї телефонують і повідомляють про те, що хтось із родичів або знайомих потрапив на обсервацію. Від імені лікарів вони пропонують вирішити питання за винагороду. В жодному разі не перераховуйте гроші на надані номери банківських карт - вас обманюють.

Перевірка даних за кредитами під час карантину

Під цим приводом зловмисники випитують персональну інформацію, банківські СМС-коди тощо. Шахраї телефонують і називаються співробітниками банку або МФО, після чого розповідають легенду про "перевірку даних". Дані про позичальника нібито необхідні, щоб тому не довелося платити штрафи за несвоєчасну оплату кредитів.

Дзвінки з "Пенсійного фонду"

Розрахована на пенсіонерів схема, мета якої - змусити літніх людей перерахувати пенсію на рахунки зловмисників. Зазвичай шахраї повідомляють жертві, що її пенсійне посвідчення є недійсним. Потім вони пропонують негайно перерахувати заощадження на нову карту, нібито відкриту на ім'я пенсіонера.

Шахрайство у сфері туризму

Через коронавірус постраждало безліч туристів, які зараз шукають можливість повернути гроші за зірвану відпустку. Шахраї за передоплату обіцяють допомогти повернути гроші за втрачений тур, оплачений готель, авіаквитки тощо.

ВЕС-атаки

"У нас змінився банківський рахунок", - такі листи отримують підприємства і компанії. Зловмисники надсилають повідомлення електронною поштою, видаючи себе за реальних контрагентів. У них йдеться, що через карантин і режим роботи нібито змінилися й їхні банківські реквізити. Для оплати послуг і товарів шахрай повідомляє новий рахунок - власний.

Вербування грошових "мулів"

Поширена за кордоном схема відмивання грошей. Людей ("мулів") просять прийняти на свій рахунок і переслати далі певні суми. За це їм пропонують винагороду.

Таким чином, між організаціями й приватними особами створюються ланцюжки платежів, які використовуються для відмивання грошей. Найчастіше фізособи, які беруть участь у схемах, навіть не здогадуються про це.

Уряд розглядає варіанти можливого послаблення карантину для запуску економіки. Проте це залежить від динаміки поширення коронавірусу на території країни. Розглядається декілька сценаріїв. Зокрема, карантин може бути короткочасним, але жорстким. Так і довготривалим, із запровадженням окремих санітарних норм, таких як масковий режим. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Експрес-тести та неіснуючі маски: назвали найпопулярніші схеми обману». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути