Ексклюзиви
середа, 03 липня 2013 15:03

Експерти: Україні необхідно модернізувати енергетику для пом'якшення наслідків зміни клімату

Україні для пом'якшення наслідків зміни клімату необхідно змінити енергетичну стратегію і модернізувати енергетику, яка є основним джерелом парникових газів, замістити частину викопного палива відновлюваними джерелами енергії, вважають експерти.

"Енергетика - це основне джерело парникових газів. Потрібні методичні, поступові кроки. Перше – це модернізація теплоелектростанцій: більшість із них будувалися в 1960-х за технологіями, розробленими ще раніше", - сказав координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Артур Денисенко в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами, значна частина викопного палива може бути заміщена енергією сонця, вітру та біомаси.

Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха у свою чергу зазначив, що Україні слід заміщати біомасою вугілля, нафту та газ.

"Найбільше вуглецю викидається в атмосферу при спалюванні вугілля, нафтопродукти – на другому місці. Менше оксиду вуглецю дає використання природного газу, але Україна його імпортує, тому цей шлях нам не підходить. Найреальніший вихід – відновлювані джерела енергії", - уклав експерт.

Г.Гелетуха вважає, що переходу на відновлювані джерела енергії сприяє подорожчання газу. "Жартують, що головний друг зеленої енергетики України - це президент Росії Володимир Путін", - сказав голова асоціації.

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук вважає першочерговим завданням утилізацію шахтного та звалищного метану, який в рази небезпечніше з точки зору парникового ефекту, ніж вуглекислий газ, що утворюється при спалюванні метану.

"Україна стала видобувати більше вугілля на заміну газу. А його видобуток супроводжується викидами метану з вугільних пластів. Ніні він йде в атмосферу. Але шахтний метан можна видобувати з вугільних пластів перед їх розробкою. Йдеться про 6 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік, які можна використовувати з меншою шкодою для навколишнього середовища ", - зазначив експерт.

Україна взяла на себе зобов'язання перед Європейським енергетичним співтовариством до 2020 року збільшити частку відновлюваних джерел енергії в енергобалансі до 11%. Розвиток відновлюваної енергетики веде до скорочення викидів парникових газів і тим самим перешкоджає змінам клімату, а також підвищує енергонезалежність за рахунок скорочення імпорту викопного палива.

 

Зараз ви читаєте новину «Експерти: Україні необхідно модернізувати енергетику для пом'якшення наслідків зміни клімату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути