понеділок, 07 травня 2018 08:51

Експерти розповіли, як змінюються ціни на продукти

Експерти розповіли, як змінюються ціни на продукти
З травня в Україні почалися скачки цін на продукти. Фото - PMG.ua

З травня в Україні почалися стрибки цін на продукти.

Продовжують дешевшати гречка, цукор і яйця. З початку травня крупа коштує на 4% менше, ніж в квітні, в середньому по країні 20,99 грн/кг. На Тернопільщині та Житомирщині кіло гречки можна купити за 17-18 грн. Цукор коштує в середньому 14,1 грн/кг, а в Києві на вагу можна знайти по 11,5 грн/кг. Середня ціна десятка яєць - 26 грн. Почали дешевшати вершкове масло - в середньому до 123 грн/кг і сало - до 60-70 грн/кг. Такі дані Мінагрополітики, передає "Сегодня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яйця коштують найдорожче за останні 5 років

Натомість зростають ціни на м'ясо і овочі минулорічного врожаю. Капуста, буряк і морква додали в ціні 50% в порівнянні з квітнем і коштують 10-12 грн/кг, картопля - 40% - 8-10 грн/кг, цибуля - 20% 6,5-7 грн/кг. Свинина подорожчала на 8-10% і коштує до 100-110 грн/кг. Яловичина тепер коштує дорожче на 14-15 грн - до 130-140 грн/кг.

Подорожчання сировини підняло ціни на ковбаси та інші м'ясопродукти вищого сорту, які на 90-95% складаються з м'яса. В середньому ціни на них підвищилися на 5%, тепер більшість дорогих ковбас коштує не менше 300 грн/кг.

Зниження цін на овочі почнеться через місяць, а ось очікувати дешевого м'яса не доводиться.

За останні роки найбільш популярним м'ясом серед українців є курятина. У квітні вона подорожчала з 54,6 до 55,2 грн за кг. За результатами минулого року українці спожили 1032 тис. тонн курятини. Водночас скоротилися обсяги споживання м'яса свинини та яловичини. Причинами цього є низька купівельна спроможність і ріст собівартості виробництва даних видів м'яса.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, як змінюються ціни на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути