пʼятниця, 16 березня 2018 21:10

Експерти розповіли, де найбільші борги по зарплаті

Експерти розповіли, де найбільші борги по зарплаті
В Україні борги по зарплаті складають понад 2,5 млрд грн. Фото: Укрінформ

З 1 квітня 2018 року в Україні запрацює реєстр підприємств-боржників по зарплаті. Також створять спеціальні мобільні групи ревізорів, які будуть займатися поверненнями боргів.

"В Україні основна частка боргів по зарплаті у державному секторі. У приватному - боргів значно менше. Якщо держава хоче навести лад з цим питанням, потрібно починати з себе. Звісно можна використовувати механізм мобільних груп. Однак Україна де-факто вступила у виборчу кампанію. Я не виключаю, що за допомогою такого механізму можна чинити тиск на бізнес політичних опонентів сьогоднішньої влади", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

За його словами, уряд шукає нові статті для наповнення бюджету.

"Заборгованість по зарплаті останнім часом росте. Ще півтора роки тому вона була менша 2 мільярди гривень. Зараз — понад 2,5. Однак стягувати борги з підприємств можна лише через рішення суду. Щоб відкрити справу, необхідна заява боржника. Виникне проблема, коли працівники не писатимуть їх, через тиск роботодавців. Люди готові потерпіти декілька місяців, щоб не втратити роботу", - каже Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекрутери розповіли, яким працівникам платять більше

HR-експерт Тетяна Пашкіна вважає, що створення реєстру підприємств-боржників позитивно вплине на ситуацію з боргами по зарплаті.

"Після створення реєстру боржників по аліментах, держава отримала близько 5 мільйонів аліментів. Однак потрібно правильно підійти до вирішення питання зарплатних боргів. Адже можлива ситуація, коли підприємство об'єктивно не може платити зарплату. Однак потрапить під штрафні санкції", - підсумувала вона.

За даними Держстату, в Україні кількість зареєстрованих безробітних становить 1,5% населення працездатного віку. У лютому 2018 року нарахували 383,7 тис. безробітних. Порівняно із попереднім місяцем, їх стало більше на 1,3%.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, де найбільші борги по зарплаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути