неділя, 28 серпня 2011 21:30

Експерт: Україна може бути провідником європейських принципів у євроазійській інтеграції

Експерт: Україна може бути провідником європейських принципів у євроазійській інтеграції

Україна могла б виступити провідником європейських принципів у процесах євроазійської інтеграції.

Таку думку висловив перший заступник директора Інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в ефірі Першого каналу Українського радіо.

"Я би не був надто оптимістичним щодо перспектив членства України в Європейському союзі. Вважаю, що це завдання тривалої перспективи. Але на сьогоднішній день ЄС загалом продемонстрував ефективність побудови інтеграції країн на єдиних засад. Зараз доречним було б поступове розповсюдження цього принципу на пострадянському просторі. Іншими словами, побудова стосунків України з іншими країнами колишнього Радянського Союзу могла би здійснюватися на тих же засадах, на яких зараз здійснюються євроінтеграційні процеси: взаємоповаги, формування єдиного правового поля, взаємовигідних механізмів економічної співпраці тощо. У цьому разі Україна могла б виступити провідником європейських принципів у процесах євроазійської інтеграції", - сказав він.

За його словами, подальша співпраця України та ЄС вимагає формування "подібних правил економічної гри".

"Україні потрібно пройти низку серйозних економічних реформ для того, щоб зона вільної торгівлі не виявилася надто ризикованою для нас. Насамперед, це стосується аграрного сектору, аграрії висловлюють серйозні занепокоєння щодо тих ризиків, які виникають при створенні вільної торгівлі. Також це стосується механізмів економічного регулювання, формування ринку праці", - вважає експерт.

"Найголовніше зараз те, що в України зараз є дуже потужне "домашнє завдання", яке стосується формування основних європейських засад функціонування суспільства, економіки, політико-правової системи", - додав Жаліло.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Україна може бути провідником європейських принципів у євроазійській інтеграції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути