середа, 28 вересня 2016 18:10

Експерт: у тіньовій економіці України перебуває 2 трильйони гривень

Експерт: у тіньовій економіці України перебуває 2 трильйони гривень

Згідно з проектом бюджету-2017 у державній казні передбачається близько 700 млрд грн доходів. Внутрішній валовий продукт сягне 2,5 трильйонів грн. Ще щонайменше 2 трильйони гривень перебувають у тіні. Про це заявив Gazeta.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Половина української економіки перебуває в тіні. За різними оцінками її розмір сягає від 45 до 55%. Основна частка тіньової економіки - це використання офшорних операцій. Друга - зарплати в конвертах, - заявив експерт. - Третя - контрабанда. Товари, що перетинають кордон, не фіксуючись нашими митними органами. Це не тінь фізична. Це суто фінансова, бухгалтерська. Коли ухилються від сплати податків, зокрема через офшорні схеми. Усе, що виробляє офіційна економіка, проходить багатоступеневий етап оподаткувань: мита, акцизи, збори, податки. Тіньова економіка не має стосунку до оподаткування".

Експерт зазначив, що у світі немає країн без тіньової складової економіки.

"У цивілізованих країнах її розмір рідко перевищує 5%. Це здебільшого контрабанда, використання офшорних операцій. Але в розвинених державах компанії використовують офшорні операції для так званої оптимізації фінансової діяльності. Це від 5 до 15% обороту. У нас компанії навпаки 5-15% показують по-білому, а інше ховають через офшорні схеми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важлива не сума траншу МВФ, а відновлення співпраці - економіст

"Розмір тіньової економіки в кожній країні залежить від кількох факторів. Перший - це ступінь ліберальності податкового і митного законодавства. Чим воно жорсткіше, тим більший розмір тіньового обороту. Другий фактор - тривалість цивілізованого економічного життя та податкової культури. у європейських країнах, де ринковій економіці сотні років, є стала історія стоосунків людей і держави. Там платник податків розуміє, що з його податків фінансується життєдіяльність країни. Ухиляння від сплати податків вважається аморальним. Усі розуміють, що це злочин. У нас такої податкової культури немає. Податкова культура формується тривалий час. Україна в режимі ринкової економіки живе 25 років. У нас не виросло покоління, яке від народження розуміє, що людина є платником податків. Нам треба пройти цей шлях. Його не можна перескочити, пришвидшити".

Повне інтерв'ю з Андрієм Новаком читайте у журналі "Країна" №37 (340) за 29 вересня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: у тіньовій економіці України перебуває 2 трильйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути