четвер, 18 травня 2017 17:37

Експерт сказав, кому треба раніше йти на пенсію

Експерт сказав, кому треба раніше йти на пенсію
Андрій Новак: "Недопустимо, що правоохоронці, вчителі, медики отримують пенсію у 45 років". Фото: cntime.cn.ua

Недопустимо, що правоохоронці, медики отримують пенсію у 45 років. Вихід на пенсію за вислугою варто залишити для працівників підприємств із важкими умовами праці.

Про це Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

"Вихід на пенсію за вислугою варто залишити лише для дуже шкідливих виробництв. Це умови праці, де робітник постійно піддається негативному впливу. Наприклад, хімічні заводи, шахти. У правоохоронних органах взагалі абсурдна ситуація, коли люди у 45 років виходять на пенсію. Такого ніде в світі немає. Якщо мають якусь травму чи інвалідність, то виплачують допомогу. А здорові і повні сил люди не йдуть на державне пенсійне забезпечення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ходити на роботу, доки не винесуть вперед ногами?" - Гройсмана розкритикували за пенсійну реформу

Для успішного проведення пенсійної реформи потрібно подбати про дві умови:

"Перше - треба підвищити пенсійний вік. У Європі чоловіки виходять на пенсію не раніше 65 років, а жінки - 64 років. Це при тому, що там багаті і забезпечені країни. Ми бідна країна і не можемо дозволити собі такий низький пенсійний вік, як сьогодні. Підвищення страхового стажу також правильне. Друге - потрібно перейти до трирівневої пенсійної системи, де 2-3 рівень - накопичувальні. Тільки тоді ми поступово щороку зможемо зменшувати навантаження на пенсійний фонд. І через років 35 зможемо позбутися тих проблем, які маємо нині".

За 5 років можна поступово підняти пенсійний вік до 65 років, вважає економіст:

"Створити рай в окремій сфері неможливо. Водночас варто піднімати ще й тривалість життя населення, щоб люди могли працювати до пенсії. Треба підходити комплексно - поліпшувати медицину і пропагувати здоровий спосіб життя. Також потрібно дивитися на рівень розвитку економіки, який дає рівень зайнятості населення. Варто передбачити страхові соціальні гарантії. Заборонити звільнення як мінімум за 3 роки до пенсії. Роботодавець повинен виплачувати звільненому робітнику зарплатню за 1-2 місяці. Якщо за станом здоров'я людина не може працювати чи хоче виїхати до родичів за кордон, то варто давати можливість докупити роки стажу".

Уряд хоче прив'язати вік виходу на пенсію до страхового стажу. Також планують скасувати вихід на пенсію за вислугою. Передбачили можливість докупити 5 років стажу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт сказав, кому треба раніше йти на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути