Ексклюзиви
четвер, 28 березня 2013 12:18

Експерт розповів, на які поступки може піти МВФ

Експерт розповів, на які поступки може піти МВФ
Валерій Гладкий: МВФ виступає за системні зміни в економіці України. Фото: radiosvoboda.org

Вимога Міжнародного валютного фонду (МВФ) до України скоротити державний бюджет може бути пом'якшена.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий.

"У всьому світі інфляція не є основним мірилом макроекономічної стабільності. Головне - це підтримка економічного зростання. При утриманні інфляції до нуля це практично неможливо. 2-3% бюджетного дефіциту в сьогоднішніх умовах, коли у всіх економіках йде накачка грошима, коли пом'якшуються вимоги до бюджетному дефіциту, коли державі необхідно стимулювати зростання великим вкиданням грошей в економіку і великими капітальними видатками бюджету на інвестиції - в цій частині МВФ може піти на поступки", - сказав Гладкий.

Однак він підкреслив, що не варто чекати значного пом'якшення вимог, так як Україна не є ключовим і принциповим позичальником для МВФ.

"А враховуючи, що європейські банки вже встигли вивести фінансування, яке надавалося їх українським "дочкам", українська економіка може залишитися сам на сам зі своїми проблемами і не отримати тієї підтримки з боку МВФ, якщо не буде знайдене взаєморозуміння з ключових питань: тарифи, гнучке курсоутворення, податкова політика", - пояснив Гладкий.

Водночас, за його словами, МВФ виступає за системні зміни в економіці України.

"На різниці тарифів на газ для населення і промисловців в Україні завжди зароблялися великі гроші - записується, що газ поставляється населенню, а насправді він використовується в промисловості. Зруйнувати це порочне коло може тільки приведення тарифів на газ до ринкових показників, з одночасним забезпеченням адресного субсидування малозабезпеченим верствам населення", - зазначив Гладкий.

Нагадаємо, з 27 в Києві розпочала роботу чергова місія МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, на які поступки може піти МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути