середа, 05 вересня 2018 21:11

Експерт розповів, чому неможливо всім встановити лічильники на тепло

Експерт розповів, чому неможливо всім встановити лічильники на тепло
Щоб стимулювати споживачів встановлювати газові лічильники, пропонують збільшити норми споживання газу. Тоді вигідніше буде оплачувати фактично спожитий ресурс. Фото: Погляд

Уряд планував відібрати субсидію у споживачів, які письмово відмовилися встановлювати газові лічильники. Водночас у відповідному документі не згадував про лічильники на електроенергію, гарячу чи холодну воду, розповів Gazeta.ua Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм НТЦ "Психея".

"Лічильники на електроенергію мають 99,99% домогосподарств в Україні. Складніша ситуація з тепловими приладами обліку. Встановити індивідуальні майже не реально. Питання в тому, щоб забезпечити ними хоча б об'єднання співвласників багатоквартирних будинків", - говорить експерт.

Кабмін передає повноваження з управління житлово-комунальними послугами на місцеві рівні. Тому встановлення лічильників є справою органів місцевого самоврядування і відповідних підрозділів.

"Маємо багато недоліків у законі про житлово-комунальні послуги. За ним підписати відповідні індивідуальні договори з постачальниками ЖКП не можливо. Їх приймають за замовчуванням — публікують на сайтах чи друкованому ресурсі. Тому Кабмін намагається не чіпати як теплові мережі, так і мережі водопостачання. Він і з газом розібратися не може", - наголошує Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безробітним українцям не даватимуть субсидії

За його словами, на сайті Міністерства вугільної промисловості з'явився інший проект постанови. Пропонують збільшити нормативи споживання газу.

"Тоді споживачам буде не вигідно оплачувати завеликі нормативи. Вони будуть змушені встановлювати лічильники. Однак, зростання нормативів призведе до збільшення зловживань. Більше газу списуватимуть на спожите домогосподарствами. Насправді продаватимуть його за подвійною ціною промисловим підприємствам", - підсумував Геннадій Рябцев.

Субсидії на оплату комунальних послуг необхідно замінити дешевими довгостроковими кредитами на енергозбереження. Це вигідно як для економіки України, так і для громадян. За словами директора економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолія Амеліна, в перерахунку на ВВП українці витрачають на опалення більше, ніж жителі будь-якої іншої країни. Це наслідок неефективного використання ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому неможливо всім встановити лічильники на тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути