середа, 29 березня 2017 19:42

Експерт розказав, як не платити борг Росії

Експерт розказав, як не платити борг Росії
Україна може виграти суд у Російської Федерації щодо $3 млрд "боргу Януковича". Фото: 112.ua

Україна може виграти суд у Російської Федерації щодо $3 млрд "боргу Януковича". Для цього потрібно перевести справу в політичну площину - довести військову агресію країни-окупанта.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"В України є можливість перевести питання із фінансової, в політичну площину. Тільки так маємо шанс виграти у цій справі. Так суд прийняв рішення по фінансовому спору і закон захищає всі договірні угоди. Незалежно від революції чи зміни влади. За принципом спадковості влади - нова влада перебирає всі зобов'язання автоматично. Тому будь-які відносини із країною-агресором повинні переводити у площину війни. Тоді шанси на перемогу у всіх напрямках є".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку пояснили, чому був обшук

Справа може дійти до військового трибуналу в Гаазі, вважає Новак.

"До трибуналу маємо подати список. У ньому вказати порушення суверенітету, військові злочини, вбивства людей, руйнування майна на окупованих територіях і фінансові злочини. Зокрема, міждержавний хабар за непідписання асоціації України з Євросоюзом. Зараз тільки формують набір злочинів, але поки що вони стосуються лише порушення суверенітету і військових злочинів. А матеріальні збитки можна підрахувати лише після припинення війни. Інший варіант - Росія має погодитися на реструктуризацію боргу і списання. Півтора року тому всі кредитори України погодилися на списання 20 відсотків боргу, крім Росії. І реструктуризацію - збільшення терміну виплати заборгованості, через це маємо менші регулярні платежі".

Якщо програємо справу, то повинні повернути $3 млрд Росії. Це вдарить по багатьох сферах життя українців, каже економіст.

"Якщо нам потрібно виплатити 3 мільярди доларів, це майже 90 мільярдів гривень, то на цю суму зменшуватимуть інші статті бюджету. Перш за все, статті розвитку, будівництво, капремонт, капітальні вкладення. Як не вистачить, то дійдуть до соціальної сфери".

29 березня Високий суд Лондона відкинув всі аргументи української сторони у позові Росії до України щодо єврооблігацій на $3 млрд. Також зняв із РФ звинувачення в політичному тиску на Україну. Київ планує оскаржити рішення Високого суду Лондона. Є дозвіл на подачу апеляції.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розказав, як не платити борг Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути