вівторок, 27 лютого 2018 21:10

Експерт розповів, чому не дешевшають яйця

Експерт розповів, чому не дешевшають яйця
Державний моніторинг цін зафіксував у січні 2018 року зростання вартості яєць на 2% - із 30,2 грн до 30,8 грн за десяток. Фото: AgroDay

В Україні на ринку курячих яєць є всі підстави говорити про змову виробників.

"Ціна на цей продукт протягом всього року то підвищується до максимуму, то знов падає після зниження споживчого попиту та зменшення експорту. Однак цього січня ціна, замість того, щоб падати після досягнення піку, демонструє стабільність та навіть ріст", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, аналіз даних останніх трьох років показує, що цінова тенденція 2018 року відмінна від двох попередніх.

"За даними Держстату, у січні 2016 року ціна на курячі яйця знизилась на 16%. Із 24,3 гривень за десяток до 20,4 гривень. У грудні 2017 року на хвилі попиту ціна зросла, а потім впала. У січні того ж року продукт показав падіння вартості на 11% - з 21 гривні за десяток до 18,6 гривень. Цього року державний моніторинг фіксує зростання вартості на 2% - із 30,2 гривень до 30,8 гривень", - каже Дорошенко.

Він наголосив, що 2018 року вираховують середню вартість яєць одразу 1, 2 та вищої категорії. Тому можна говорити про 18% зростання - із 26 грн до 30,8 грн за десяток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подорожчала національна страва за рік

Олексій Дорошенко нагадав, що за останні роки Антимонопольний комітет порушував справи щодо безпідставного зростання вартості гречки та курячого м'яса. Оскільки результатів розслідувань ще немає, гравці інших галузей вирішили також штучно підвищувати ціни.

"Перевірка виробників курячих яєць Антимонопольним органом має включати дослідження ціни, за якою продукція продається магазинам або оптовим покупцям у нашій країні, та експортну ціну. Якщо з'ясується, що експортні ціни є значно нижчими за продаж на внутрішньому ринку, є всі підстави говорити про антиконкурентні дії", - резюмував експерт.

За минулий рік усі види м'яса подорожчали від 29% до 80%. Найбільше, на 80%, зросла ціна на сало. Свинина подорожчала на 55%, ковбаса варена – на 34%. Курка в тушці стала дорожчою на 31%, а яловичина – на 29%.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому не дешевшають яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути