пʼятниця, 12 січня 2018 18:20

Експерт розповів про зміни моніторингу вартості продуктів

Експерт розповів про зміни моніторингу вартості продуктів
Вперше починається відслідковування ціни на горілку, вітчизняне пиво та чотири види сигарет: від сигарет без фільтру до преміум-класу. Фото: Факти - ICTV

Із січня Україна перейшла на новий тип моніторингу продуктів, товарів та послуг, на підставі яких рахується інфляція.

"Новий перелік продуктів став більш розширеним. Замість 23 соціальних найменувань тепер моніторингу підлягає 31 позиція. Серед нових продуктів ті, вартість яких викликала резонанс цього року: куряче філе, батон, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку, крупа манна, ячна, пшоно, яблука та риба морожена", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт зауважив, що досліджуватимуться лише вітчизняні макаронні вироби. Тобто з м'яких сортів пшениці. Крім цього, вершкове масло, яке буде лідером подорожчання й цього року, вимірюватиметься не в кілограмах, а по 200 г. Молоко будуть моніторити не 2,5% жирності, а до 2,6%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали м'ясо, яке найчастіше купують українці

"Оновлений перелік продуктів відповідатиме реаліям сьогодення і буде наближеним до європейських канонів. Щоправда, у країнах ЄС досліджується ціна кошика продуктів, яка включає від кількасот до кількох тисяч найменувань", - каже Дорошенко.

Водночас, експерт наголосив, що дослідження проводитимуться не кожну декаду, а раз на місяць.

"Крім того держава слідкуватиме за цінами на алкоголь та сигарети. Вперше починається відслідковування ціни на горілку, вітчизняне пиво та чотири види сигарет: від сигарет без фільтру до преміум-класу", - підсумував він.

Новий державний стандарт щодо закупівлі молока в господарствах населення почне діяти з 1 липня 2018 року.

В Україні залишаться 3 сорти молока: екстра, вищий і перший. Заводи не зможуть приймати молоко у населення. Його вважають другим сортом. На базарах торгувати домашнім молоком не заборонятимуть.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про зміни моніторингу вартості продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути