вівторок, 07 серпня 2012 17:00

Експерт розповів, наскільки восени здорожчає хліб

Експерт розповів, наскільки восени здорожчає хліб
Експерт попередив про зростання цін на хлібобулочні вироби. Фото: svit24.net

Восени підвищаться ціни на хлібобулочні вироби через здорожчання зерна на світових ринках.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив керівник центру досліджень сільського-господарства, продуктів та відновлення джерел енергії Інституту економічних досліджень Олег Нів'єковський.

"Цьогорічний сезон збирання врожаю почався значно краще за минулорічний. Минулого року на світових ринках зерно купували по 260 доларів за тонну, цього року почали з 360 доларів. Через неврожай у Європі, Росії та США у світі чекають на український врожай зернових. Тому цього року наші підприємці зароблять не гірше, ніж торік, - повідомив Нів'єковський.

Для українських споживачів експерт спрогнозував гіршу ситуацію. З його слів, здорожчання на світових ринках впливатиме на внутрішній ринок країни. Передовсім, можна чекати зростання цін на хлібобулочні вироби та макарони.

"Якщо рахувати, що зерно займає близько 60% в структурі собівартості хлібобулочних виробів, то при умові, що на 10% здорожчає зерно, хлібобулочні вироби піднімуться в ціні на 6%. Потрібно, щоб державне керівництво підійшло до цього з холодною головою. Щоб не було експортних квот та податків, як минулого року. Треба дати сільськогосподарським виробникам можливість заробити", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар втратив 1 копійку, курс євро піднявся на 5 копійок - міжбанк

Експерт закликає не боятися подорожчання хліба.

"Для середньої ланки і для більш заможніших людей підвищення на кілька копійок суттєво не вплине на гаманець. А для бідних верств населення можна ввести дотації", - сказав Нів'єковський.

Він додав, що здорожчання зерна вплине на тваринництво, бо злакові - його основна сировинна база.

"Хтось із тваринників навіть може закритись. Тут все залежить від виробника. Найбільше постраждають маленькі та середні підприємства", - зауважив експерт.

Він додав, що фрукти й овочі цього року суттєво не здорожчають. Городина підніметься в ціні, а от яблука подешевшають.

Нагадаємо, раніше уряд запевняв, що українці будуть повністю забезпечені хлібом, до того ж немає підстав підвищувати ціну на  цей продукт.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, наскільки восени здорожчає хліб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути