вівторок, 19 грудня 2017 10:00

Експерт розповів, як змінився Приватбанк за рік націоналізації

Експерт розповів, як змінився Приватбанк за рік націоналізації
Націоналізація почалася з паніки. Щодня з банкоматів знімали понад 2 млрд гривень.Фото:biz.nv.ua

За рік у Приватбанку не відбулися ніякі зрушення. Банк працює на тому потенціалі, який був створений попередніми власниками. Держава нічого не зробила для його розвитку. Система "Приват 24" застигла на попередньому рівні. Про це Gazeta.ua розповідає фінансовий аналітик Олексій Кущ.

"Фактично вся сума докапіталізації, яку держава внесла у банк, фактично пішла на донарахування цих резервів. Ми бачимо банк, який фактично має вилучені пасиви, зобов'язання перед вкладниками і фізичними особами. Стабільність такого банку може забезпечуватись виключно за рахунок фінансових вливань з боку держави. Держава приречена вкладати у банк десятки мільярдів ще не один рік", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врятувати гривню: Нацбанк продає долари

Націоналізація була невиправдана. Банк не був на грані банкрутства, він був нормальним працюючим і платоспроможним.

"Для порятунку банку треба було використовувати кіпрську систему. Розподілити борги між державою, власниками і великими клієнтами. Залучити якісний міжнародний аудит, оскільки попередній аудит, який був до націоналізації, не визнається Нацбанком. Там не були враховані певні проблемні моменти. А той аудит, який проведений після націоналізації, теж неправильний. До нього є питання у власників. Мала бути спільна програма міжнародними аудиторами, представниками Нацбанку та власниками", - каже Кущ.

Гроші, які держава витратила на Приватбанк, можна було потратити на якісну медичну реформу та старт страхової медицини. При цьому все населення забезпечити медичними страховими полісами.

19 грудня 2016 року президент Петро Порошенко підписав закон про націоналізацію Приватбанку. Націоналізація почалася з паніки. Щодня з банкоматів знімали понад 2 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як змінився Приватбанк за рік націоналізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути