Ексклюзиви
четвер, 09 березня 2017 11:54

Експерт прокоментував, чи закриють Сбербанк в Україні

Експерт прокоментував, чи закриють Сбербанк в Україні
Експерт прокоментував, чи закриють "Сбербанк" в Україні / Фото: 112.ua

Російський державний Сбербанк Росії з 7 березня обслуговує громадян з паспортами ЛНР і ДНР. Про це повідомили у прес-службі російського банку. В Україні Сбербанк не може розпочати таку практику. Це суперечить українському законодавству. Про це розповів директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Сбербанк має виконувати російські закони, бо працює на території РФ. Надійшла команда - її виконали. Змусити приймати паспорти ЛНР і ДНР можуть і решту російських банків. Інакше Центробанк знайде причини їх закрити. Проти вказівки Путіна ніхто не піде. Сбербанк в Україні - не філіал російської фінустанови, а банк з російським капіталом. Не підкорюється Путіну. Має виконувати норми українського законодавства. Паспорти ЛНР і ДНР не визнаватиме", – говорить Охріменко.

Торік активи банку склали 47 млрд грн. Обслуговує більше мільйона приватних клієнтів, 31 тис. клієнтів малого та середнього бізнесу. Має 150 відділень. Нацбанк може відповісти на дії російського Сбербанку санкціями проти українських банків з російським капіталом, але робити цього не потрібно, переконаний експерт.

"Входить до п'ятірки найбільших банків. Обслуговує більшість компаній, які торгують з РФ напряму або через країни СНД. Якщо НБУ застосує якісь санкції проти українського Сбербанку, це буде гра проти себе.Якщо регулятор створить проблеми для українського Сбербанку, він не Путіна чи росіян покарає. Постраждає український бізнес. Люди втратять зарплати, робочі місця. Банк - це бізнес: клієнти, кредити, зарплати. На політику російських банків, яку ті провадять на території РФ, Національний банк, Служба безпеки України чи Генпрокуратура не впливає. Можуть тільки спостерігати", - каже Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні закликають закрити Сбербанк

В Україні працюють 4 банки з російським капіталом. Крім Сбербанку, це ВТБ, Промінвестбанк, Фаворит.

Якщо інформація про обслуговування Сбербанком Росії клієнтів за паспортами ЛНР і ДНР, НБУ ініціюватиме застосування санкцій до дочірнього банку Сбербанку Росії в Україні - ПАТ "Сбербанк".

Зараз ви читаєте новину «Експерт прокоментував, чи закриють Сбербанк в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути