четвер, 12 жовтня 2023 17:47

Експерт пояснив, чому в Польщі ціни на пальне дешевше, ніж в Україні

Експерт пояснив, чому в Польщі ціни на пальне дешевше, ніж в Україні
В Україні бензин коштує понад 55 грн, а в Польщі 51 грн за літр. Фото: Pixabay

Пальне в Україні дорожче, ніж у Польщі через те, що польський уряд заморожує ціни на нього.

Таким чином польська влада демонструє штучну "передвиборчу стабільність". Таку думку в Facebook висловив директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Він зазначив, що при ринковій ціні у 8 злотих (68 грн), зараз літр бензину та дизпального у Польщі коштують шість злотих (51 грн) через "популізм".

"В червні державний монополіст Оrlen на чолі з членом партії влади "Право й справедливість" заморозив ціни на своїх колонках. Залишились вони непохитними не зважаючи на те, що у липні-вересні ціни на нафту та нафтопродукти у світі зросли на 25%", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні прогнозують різке зростання цін на пальне

За його словами, через різницю цін польське пальне почали скуповувати сусідні країни, що призвело до перебоїв з наявністю пального на станціях Оrlen по всій країні, навіть у Варшаві.

Щоб не лякати громадськість, на заправних пістолетах наклеюють повідомлення про технічне обслуговування. А зараз деякі колонки взагалі зникли.

"За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% "державних" акцій втратила близько $500 млн. Ще стільки ж втратили "приватники", які теж були змушені дотримуватися цін Оrlen. Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ та податок на прибуток)", - вважає Куюн.

Експерт не виключає, що згодом до польського нафтового гіганту надійдуть позови від приватних акціонерів, які чимало втратили від "цієї передвиборчої стабільності".

З 30 вересня по 6 жовтня в Україні середня ціна на бензин марки А-95 зросла на 0,30 грн/л і склала 55,41 грн/л.

Бензин А-95+ подорожчав на 0,26 грн/л, до 58,33 грн/л. Дизельне пальне - на 0,41 грн/л, до 55,50 грн/л. Про це свідчать дані щоденного цінового моніторингу Консалтингової групи "А-95".

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому в Польщі ціни на пальне дешевше, ніж в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути