Збільшення реалізації українських овочів на ринку Росії можна пояснити їх відносною дешевизною.
Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький.
"Так, Україна дійсно збільшує свою присутність на російському ринку. Зараз Росія виділяє мало грошей на овочівництво, а Україна цим користується", - сказав він.
"Овочі дешеві через недорогу робочу силу та сприятливі погодні умови. За якістю українські овочі значно поступаються європейським, але вигляд мають добрий, він задовольняє росіян. От вони й беруть наші овочі", - додав експерт.
За його словами, продаж українських овочів у Росію менш ризикований, ніж продаж молокопродуктів або м'яса.
"По-перше, із двома останніми групами товарів завжди виникають труднощі, росіяни відмовляються, нарікають на якість. І якщо, наприклад, вони відмовляються від українських молокопродуктів, українські підприємства потерпають від збитків. З овочами інакше: неякісні овочі не несуть здоров'ю людини такої загрози, як, наприклад, неякісне молоко. По-друге, якщо Росія раптом відмовиться від нашого імпорту, українські підприємства не зазнають великих збитків", - зазначив Верницький.
Нагадаємо, за останні 5 років Україна збільшила експорт овочів до Росії в 17 разів.
Коментарі
9