середа, 28 грудня 2016 17:16

Експерт пояснив, чому Нацбанк знову продає долари

Експерт пояснив, чому Нацбанк знову продає долари
iPress.ua

Національний банк другий день підряд виходить на міжбанк. Сьогодні регулятор продав 96,8 млн дол. за середнім курсом 26,8 грн за долар. Банки подали заявок на 120 млн дол. У такий спосіб регулятор гасить валютну паніку. Таку думку Gazeta.ua висловив директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Валюту на аукціоні не продавали дорожче за 27 гривень за долар. Це говорить про те, що НБУ стримує девальвацію", - коментує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Нацбанк введе нову велику купюру - економіст

За його словами, попит на валюту виник через валютну паніку.

"Нацбанку треба було обережніше рефінансувати Приватбанк. Було кілька заяв про це. Почали активну емісію гривні. Як результат - відбулася ця ситуація. Розумію, що цим самим латають дірку і в Приватбанку, і в бюджеті. Але так робити не можна. Нацбанк перенавантажив ринок. Попит на валюту стрімко зріс", - говорить Олександр Охріменко.

У подальшому регулятор має ресурси для стримування девальвації гривні, вважає він.

"Новий рік для НБУ почнеться нервово. Уряд має погасити відсотки за зовнішніми зобов'язаннями. Частково на це підуть золотовалютні резерви. Можливо, доведеться щось докупити на ринку", - каже Охріменко.

Нацбанк другий день поспіль оголошує аукціон із продажу валюти. Вчора продали $46,8 млн. Сьогодні обсяг аукціону - до $100 млн.
Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому Нацбанк знову продає долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути