середа, 21 лютого 2018 21:11

Експерт пояснив, чому гривня знецінюється

Експерт пояснив, чому гривня знецінюється
За рахунок девальвації гривні уряд наповнює державний і місцеві бюджети. Також вдається задовольняти апетити головних експортерів, які є політичними групами України. Фото: tv5.zp.ua

Коливання курсу гривні по відношенню до так званих твердих валют — це не, що інше як спекуляції. Їх здійснюють банки, власники яких мають доступ до закритої первинної інформації про щоденні наміри і дії НБУ на міжбанківському валютному ринку, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Він зауважив, що курс валют практично щодня змінюється на десятки копійок. Таким чином, проінформовані про дії НБУ заробляють на цих коливаннях сотні мільйонів гривень.

"Загальна тенденція відновлення штучної девальвації гривні була запланована урядом і НБУ. Вони анонсували це в держбюджеті 2018 року. Заклали середньорічний курс долара на рівні 29,3 гривень. На кінець року - 30,1 гривень. Уряд і НБУ будуть слідувати власній стратегії. Щоправда матимуть місце коливання щодо зміцнення гривні на декілька копійок. Однак до кінця 2018 року курс буде мінімум 30 гривень за долар", - наголосив Андрій Новак.

За словами економіста, в Україні вже 2 роки не має жодних фінансових причин для девальвації гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні може відбутись значна девальвація - аналітик

"На курс будь-якої грошової одиниці у першу чергу впливає валютний баланс. Він формується експортом та імпортом країни. Також залежить від прямих фінансових валютних операцій. В Україні відносно збалансована експортна та імпортна торгівля. Крім того, за останні 3 роки країна отримала не бачену раніше зовнішню валютну підтримку. Так, МВФ збільшив програму з $12,5 до $17,5 мільярдів. Україна отримала підтримку від Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку. Крім того, ЄС почав надавати фінансову макроекономічну допомогу. За офіційними даними в Україну в середньому на рік надходить $10 мільярдів від заробітчан. Водночас уряди десятки країн підтримують Україну як єдину державу, яка зупиняє російську агресію", - зауважив Андрій Новак.

Він додав, що за рахунок девальвації гривні уряд наповнює державний і місцеві бюджети. Також вдається задовольняти апетити головних експортерів, які є політичними групами України.

"Це легка дорога для влади, але важка для громадян України, малого і середнього бізнесу", - підсумував економіст.

Україна отримає $1,9 млрд траншу від МВФ протягом поточного року, вважають у міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings. У агентстві наголошують, що постійна взаємодія з МВФ важлива для забезпечення доступу України до офіційного та зовнішнього фінансування для обслуговування держборгу в 2020-2021 роках.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому гривня знецінюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути