середа, 04 листопада 2020 15:40

Експерт пояснив, чому дорожчає пальне на заправках

Експерт пояснив, чому дорожчає пальне на заправках
Прийняття закону про єдиний акциз на всі види палива буде мати негативний вплив. Фото: pexels.com

Українські мережі АЗС продовжують стрімко піднімати вартість пального. На ціни впливає подорожчання валюти, розповів Gazeta.ua аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

"На жаль, українська гривня не така міцна, як хотілося б. Для стрімкого подорожчання бензину в листопаді передумав немає. Адже стрибки вартості нафти і котирування ціни на цей вид палива призупинилися. Зараз ціна нафти знаходиться на відмітці 40 доларів, так само, як було на початку жовтня. По автогазу котирування потроху зростають. З огляду на те, що сезон активного споживання цього виду пального майже закінчився, є ймовірність, що подорожчання зупиниться. Може, навіть побачимо зниження цін за заправках, але очікувати цього варто не раніше 20-х чисел листопада", - пояснює експерт.

За його словами, ситуація в Білорусі не вплинула на поставки автомобільного газу в Україну.

"Усі поставки виконуються. Газу в Україні достатньо. Близько 140 тисяч тонн на місяць ми імпортуємо. 30-35 тисяч тонн виробляємо всередині країни. Баланс більш-менш нормальний, і тому очікувати через це якихось цінових змін на заправках не варто", - каже Сіренко.

Водночас, прийняття закону про єдиний акциз на всі види палива матиме негативний вплив. Аналітик вважає, що підвищувати акциз на скраплений газ не потрібно взагалі, або треба робити це повільніше. Із €52 до €139 - це занадто стрімкий стрибок для України. Натомість акциз на бензин завеликий для нашої країни. Його треба зменшувати.

"Питання перше - зменшити акциз на бензин. Такі високі акцизи платяться вже більш як 5 років. Казали, що ці кошти йдуть на ремонт та будівництво доріг. Але більш-менш нормальні дороги ми побачили лише цьогоріч. Є несправедливість, як на мене. Я не певен, що всі кошти з акцизу йдуть саме на будівництво доріг. Тому, якщо ми не бачимо ефекту від високого акцизу, його треба зменшити. А надходження шукати в іншому місці", - пропонує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на пальне різко зросли: що відбуватиметься на ринку

Карантин через поширення коронавірусу автозаправкам пішов на користь.

"Мережі автозаправних станцій такого притоку споживачів за останні 3 роки навіть не бачили. Було важкувато наприкінці березня - на початку квітня. А потім заправки стали останнім форпостом аби купити поїсти, попити, заправитись. Споживання пального також зросло через збільшення кількості автомобілів на дорогах. Особливо це було відчутно в період повного локдауну, коли міський транспорт припинив роботу", - розповів Олександр Сіренко.

Він зазначив, що промисловість не зупиняла споживання нафтопродуктів, аграрії працювали у звичайному режимі.

"Можливо, у маркетингу хтось комусь програв. Ми бачимо притоки клієнтів від однієї мережі до іншої. Скажімо, з преміального сегменту в середній. Але загалом заправки стали продавати більше - і бензину, і газу, і дизпалива", - підсумував експерт.

За минулий тиждень літр бензину в середньому подорожчав на 60 коп., дизпалива - на 45 коп., автомобільного газу - на 18 коп. Середні ціни на пальне становлять: бензин - 24,21 грн/л, ДП - 23,53 грн, автогаз - 12,74 грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому дорожчає пальне на заправках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути