Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2018 21:10

Експерт пояснила, чому українці їдуть працювати закордон

Експерт пояснила, чому українці їдуть працювати закордон
Фото: budukursi.in.ua

На заробітки до Росії їдуть люди віком 40-50 років. Молодь обирає Європу, розповіла Gazeta.ua Тетяна Пашкіна, HR-експерт.

"В Росії просять лише різноробочих, будівельників та водіїв. Інтелектуальних професій практично немає. І то відправляють на Магадан, Якутію, Далекий Схід. Якщо в Московську область, то це лише няні, доглядальниці, або ж на підсобні роботи. Такі вакансії з'являються раз на кілька місяців. Зазвичай в Росії залишаються працювати люди віком 40-50, які уже давно туди їздять. Молодь обирає Європу. Мало хто захоче працювати машиністом бульдозера десь на крайній Півночі", - каже Тетяна Пашкіна.

За словами експерта, ситуація з браком кадрів через трудову міграцію дуже критична в Україні.

"Далі буде ще гірше. Тому що влада до кінця не розуміє, як багато українців не те, що хоче, а змушена виїжджати на роботу закордон. Люди хочуть отримувати нормальну заробітну плату", - додала вона.

Польща і Чехія спрощують працевлаштування для українців.

"Там шукають людей із виробничими професіями. Є багато вакансій без досвіду роботи. Щодо інтелектуальних професій, то потрібні програмісти, лікарі, інженери. Поляків зазвичай не влаштовує ставлення, графік чи зарплата на таких роботах. Виробництва постійно розширюються і змушені брати заробітчан", - говорить Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні міграція страшніша за демографічну кризу

Плинність кадрів на внутрішньому ринку праці теж досить висока.

"Не всі працівники виїжджають за кордон. Частина просто змінюють професію. Наприклад, офіціанти стають програмістами, бо там краще платять. Також багато залежить від внутрішніх факторів. Є такі компанії, де плинність кадрів мінімальна. Працівників влаштовує зарплата, мають соціальний пакет і працюють по 10 років. А є такі, де співробітники надовго не затримуються. Їх більше приваблює робота за кордоном", - зазначила Пашкіна.

Сукупні валютні надходження до Україні від заробітчан минулого року становлять 9,2 млрд доларів США. Тоді коли зі Сходу і Заходу в нашу країну принесли лише 1,8 млрд. Завдяки оновленій методиці аналізу грошових переказів НБУ вдалося уточнити, що за останні 3 роки сукупно українці з-за кордону переказали майже 24 млрд доларів США.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, чому українці їдуть працювати закордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути