Ексклюзиви
неділя, 10 грудня 2017 21:10

Експерт назвав кращі бізнеси на наступний рік

Експерт назвав кращі бізнеси на наступний рік
Наступного року стане популярно створювати ферми на дахах будинків. Фото: storage.agravery.com

В Україні почнуть з'являтися нові бізнеси, які потребують більш сучасних технологій. Про це говорить бізнес- експерт Андрій Степановський.

"Вже в наступному році з'являться перші ферми на дахах багатоповерхівок. Перший проект спланований в мікрорайоні Оболонь у Києві. В інших країнах такі бізнеси вже працюють. В Данії на даху офісного центру є ферма, яка вирощує помідори, огірки і перці. Постачають у кафе, яке працює внизу. Досі розвиток такого бізнесу стримували дозволи і нестійкі конструкції будинків. Після подорожчання бензину питання доставки постане гостро. Мерам мегаполісів доведеться йти на поступки, аби продукти не сильно зростали в ціні", - каже Степановський.

Мінімальне вкладення у ферму на даху 1 мільйон доларів. Гроші потрібні на спеціальні контейнери та зрошувальну систему. Але урожай отримати з неї можна швидше. Наприклад, червоний перець на даху девятиповерхівки дозріває 15 днів, а на ґрунті 25.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці отримують найнижчі зарплати в Європі

"Найбільше такі ферми розвинені в Китаї. Там на дахах вирощують картоплю, огірки, водорості і рибу. В такі проекти готові вкладати гроші іноземці. Маємо договір з Нідерландами, що вони запустять одну з таких ферм. Власник перші два роки нічого не сплачує, а далі має віддавати 20 відсотків від доходу. Не всі на таке погоджуються", - продовжує консультант.

Другий напрям, який стане популярним - це роботи для дому. Набиратимуть популярності пи-лососи, які самі витирають пил та миють підлогу в запланований час, або машинки для приготування їжі за певними рецептами.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав кращі бізнеси на наступний рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути