вівторок, 24 липня 2018 18:25

Експерт назвав 3 причини затримки пенсій

Автор: pharma.net.ua
  Затримки пенсій: Олександр Охріменко пояснив, чому припинили виплати
Затримки пенсій: Олександр Охріменко пояснив, чому припинили виплати

Українські пенсіонери п'ятий день на нервах. І якщо ще в понеділок затримку пенсій багато для себе пояснювали вихідними, то до вівторка обуренню вже не було меж.

У Пенсійному фонді повідомили, що пенсії за липень профінансували на 56,2% місячної потреби і запевнили: все йде за планом, пише "КП в Україні".

Однак економісти кажуть, що це не зовсім так. Експерти нагадують: в українському Пенсійному фонді діра - дефіцит на 2018 рік становить 149 млрд грн. Якщо в ПФ не будуть доливати гроші з бюджету, пенсій не буде.

"Нещодавно Мінфін розмістив облігації на 2 млрд грн. Був впевнений, що ці гроші підуть саме на виплату пенсій. В Україні це стандартна практика, - зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Однак цього з якихось причин не відбулося. В результаті у держказначейства є борги перед ПФ. Відповідно, у ПФ - перед українськими пенсіонерами.

Причин ситуації, що склалася може бути кілька, вважає Охріменко.

"По-перше, це можуть бути реальні фінансові проблеми, про які нам не кажуть, і грошей немає фізично. По-друге, не виключено, що гроші з бюджету вирішили притримати навмисно, щоб показати МВФ, що дефіциту в ПФ немає. По-третє, причиною може бути повсюдний бардак - це у нас не така вже й рідкість. Наприклад, одне відомство не домовилося з іншим", - пояснює Охріменко.

Також не виключає експерт і деякого конфлікту між Мінфіном і Мінсоцполітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшість людей живе лише на пенсії. Її ледь вистачає на їжу"

Українцям нав'язали пенсійну реформу, завуальовано шляхом підняття необхідного трудового стажу підняли пенсійний вік, а тепер з'ясовується, що грошей знову немає.

"Збільшення страхового стажу ні на що зараз не впливає. По-перше, якісних змін у пенсійній системі не відбулося. По-друге, в Україні мільйони пенсіонерів, яким вже зараз потрібно платити пенсії", - каже експерт. У тому, що відбувається, нічого несподіваного немає. Бюджет в Україні ірраціональний, тобто гроші з нього витрачаються нераціонально - починаючи від змісту безглуздих установ і закінчуючи фінансуванням безглуздих проектів. Тому шлях для виплати пенсій в Україні всього один - емісія гривні".

У підприємстві поштового зв'язку Укрпошта виникли технічні затримки виплати пенсій. Вони відбуваються через тимчасові технічні неполадки у Пенсійному фонді України.

В Укрпошті наголосили, що подали пропозиції оновлення регульованих тарифів на доставку пенсій ще в листопаді 2017-го. Компанія готова виконувати свою соціальну функцію та доставляти пенсії за собівартістю, але сьогоднішній тариф є нерентабельним та призводить до збитковості. Востаннє його переглядали 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав 3 причини затримки пенсій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути