субота, 15 липня 2017 21:10

Експерт назвала "мінуси" системи нарахування субсидій

Експерт назвала "мінуси" системи нарахування субсидій
Система нарахування субсидій потребує негайного перегляду. Фото: ФАКТЫ и комментарии

Субсидії - це нормальний інструмент допомоги населенню від держави. Але відсоток такої допомоги не повинен перевищувати 10-15%. Коли по субсидії звертається значно більше населення, то це сигнал для держави - щось не те відбувається. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"Перша і найбільша вада нашої системи субсидій - це те, що вона побудована на розрахункових нормах. Коли ви приходите оформляти субсидію, у вас ніхто не питає чи є вдома лічильники, скільки реально споживаєте. Вам нараховують субсидію за надвеликими нормами. Якщо людина принесе свої реальні дані, то її рахунок буде від'ємним", - говорить Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки людей втратять субсидію

Система нарахування субсидій потребує негайного перегляду.

"Бо це перевитрати бюджетних коштів. Ці гроші людям не надходять. Вони одразу попадають енергетичним монополістам. Споживач оформив субсидію. Використав 4,4 куби газу. А нарахували по нормі 7,8 кубів. І за них заплатили кошти з бюджету. У монополіста залишається зайвий газ і надмірно перераховані гроші. Закордоном вся допомога адресна. Обов'язково дивляться: в якому типі будинків живеш, склад родини, чому так сталося що не маєте можливості заробити. Низька зарплата, немає роботи чи на утриманні перебувають важкохворі. Багато чинників. В Україні такого немає. У нас діє радянська система: встановили норми, вони занадто завищені. І допомоги як такої немає споживачам, і перевитрата бюджету, і годуємо монополістів", - додала експерт.

Монополії ЖЕКів в Україні більше немає. Кожен будинок може обрати керуючого або найняти керуючу компанію, яка займатиметься його справами.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвала "мінуси" системи нарахування субсидій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути